Ombudsmand utilfreds med e-indbetalinger

Økonomistyrelsen vil have lukket kontantkasserne i det offentlige. Borgerne skal i stedet bruge elektroniske betalingsformer, men den model finder Forbrugerombudsmanden betænkelig.

Økonomistyrelsen vil have lukket de offentlige myndigheders kontantkasser til fordel for elektroniske betalingsformer.

Nemkonto har allerede gjort betalinger fra det offentlige til borgere elektroniske.

Nu skal kontanterne også droppes, når betalingen går den anden vej.

Idéen møder imidlertid kritik fra Forbruger-ombudsmanden, der har fået et udkast til en ny betænkning på området fra Økonomistyrelsen.

Økonomistyrelsen lægger her op til at effektivisere den offentlige forvaltning ved at reducere antallet af kontante indbetalinger, checkindbetalinger og betalinger med betalingskort fra borgerne.

Betænkelig model

Forbruger-ombudsmanden skriver i et høringssvar, at det ud fra et forbrugersynspunkt "må anses for betænkeligt, at forbrugeres og virksomheders valgmulighed for at foretage indbetalinger til offentlige myndigheder stærkt begrænses eller besværliggøres."

Ifølge høringssvaret finder Forbrugerombudsmandens institution det fornuftigt nok at fremme elektroniske betalinger, men "valgmuligheden for fortsat at benytte de gængse betalingsmidler bør fortsat være til stede".

Ifølge specialkonsulent hos Forbrugerombudsmanden, Søren Iversen, et der endvidere et rent juridisk problem, hvis Økonomistyrelsen lukker det offentliges kontantkasser, men fortsat tillader indbetalinger via eksempelvis Dankort.

I strid med loven

Ifølge Søren Iversen, er det i strid med lov om visse betalingsmidler, hvis eksempelvis en offentlig myndighed afviser at tage imod kontanter, men samtidig accepterer Dankort eller andre betalingsmidler omfattet af betalingskortloven.

Hos Økonomistyrelsen oplyser kontorchef Thomas Fjeldberg, at man endnu ikke har lagt sig fast på, hvordan ønsket om at få lukket kontantkasserne skal føres ud i livet.

- Vi er blevet opmærksomme på, at der er en konflikt her. Vi har et ønsket om at begrænse antallet af kontantindbetalinger, fordi de er besværlige at håndterer, men det skal selvfølge ske i harmoni med andre hensyn og bestemmelser, siger Thomas Fjeldberg.

Han kan endnu ikke oplyse, hvornår Økonomistyrelsen forventer at have fundet en løsning.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere