Pentium 4 til bærbare pc'er

Den mobile version af Intels Pentium 4-processor er langt om længe lanceret. Pentium 4-M fås med clockfrekvenser på op til 1,7 GHz, og et tilhørende chipsæt sørger for, at processoren kan anvendes sammen med DDR RAM. Inden årets udgang vil frekvensen komme op på 2 GHz.

Op til 1,7 GHz

Den længe ventede Pentium 4-M til bærbare pc'er er blevet lanceret. Clockfrekvensen er 1,6 og 1,7 GHz, og de 2 GHz vil blive nået inden årets udgang. Der vil også komme Pentium 4-M med frekvenser på mindre end 1,6 GHz.

Ifølge Intel er en bærbar pc med en 1,7 GHz Pentium 4-M og DDR266 RAM omkring 45 procent hurtigere end en pc med en 1 GHz Pentium III-M og PC133 SDRAM ved afvikling af almindelige Windows-programmer.

De nye processorer er udstyret med en strømstyrings­teknologi, som Intel kalder Enhanced SpeedStep. Når pc'en kører på batterier, og der afvikles applikationer, hvor der ikke er behov for en særlig høj ydelse, falder clockfrekvensen til 1,2 GHz.

Samtidig sættes spændingen til processoren ned fra 1,3 til 1,2 volt, og det giver en pæn besparelse på strøm­forbruget. Hvis behovet stiger, skiftes der automatisk tilbage til 1,7 eller 1,6 GHz.

Endvidere er processoren i stand til at gå i dvale-tilstand, hvis den ikke benyttes i et par millisekunder. Der lukkes simpelthen ned for de dele af processoren, der ikke er brug for. I Deeper Sleep Alert State er spændingen til processoren nede omkring 1 volt. I batterioptimeret tilstand bruger Pentium 4-M mindre end to watt i gennemsnit, mens det maksimale strømforbrug er omkring 30 watt.

Nøjagtigt som de hurtigste Pentium 4-processorer til stationære pc'er er Pentium 4-M fremstillet med 0,13 mikron teknologi og rummer 55 millioner transistorer. De har 512 kilobyte L2-cache og en busfrekvens på 400 MHz.

Samtidig med Pentium 4-M lanceres to chipsæt, nemlig 845MP og 845MZ, hvor sidstnævnte dog første kommer på markedet senere på året. 845MP understøtter op til en gigabyte DDR266 eller DDR200 RAM og seks USB-porte.

Den officielle pris på en 1,7 GHz Pentium 4-M er 508 dollar, mens versionerne med 1,6 GHz koster 401 dollar stykket, hvis man køber 1.000 stk. Til sammenligning koster en almindelig 2 GHz Pentium 4 kun 364 dollar, og det er denne prisforskel, der har fået adskillige producenter til at anvende Pentium 4-processorer beregnet til stationære pc'er i de bærbare pc'er. Disse processorer udvikler imidlertid mere varme end de mobile udgaver, og så mangler de strømstyringsfaciliteterne.

Banias

Lanceringen af Pentium 4-M betyder ikke et farvel til Pentium III-M eller for den sags skyld Celeron til de bærbare pc'er. Pentium 4-M skal anvendes til topmodellerne, de såkaldte desktop replacements, mens de andre processorer stadig vil være at finde længere nede i sortimentet. Hertil kommer, at Intel producerer særlige mobile Pentium III og Celeron-processorer med ekstra lavt strømforbrug, der er specielt velegnede til det ultra-bærbare segment. Her vil man ikke finde Pentium 4-M foreløbigt.

Indtil videre har Intels strategi på området for bærbare pc'er bestået i at udvikle mobile versioner af desktop-processorerne. Den strategi vil der snart blive lavet om på. En ny type processor med kodenavnet Banias er under udvikling, og denne processor vil være opbygget til mobilt brug fra bunden af.

Banias introduceres i løbet af første halvdel af 2003, og den skal først og fremmest afløse Pentium III-M i de små notebooks, mens Pentium 4-M stadig skal anvendes i kraftige bærbare pc'er. Det er endnu småt med detaljer om Banias, der udvikles af Intels israelske afdeling.

Sikkert er det, at der bliver lagt meget stor vægt på et lavt strømforbrug. Der vil blandt andet blive sparet på batteriet ved at anvende såkaldt aggressive clock gating, hvor der hurtigt bliver slukket for de dele af processoren, der ikke anvendes til en given opgave.

Det andet ben i Intels mobile strategi hedder XScale. Som vi tidligere har omtalt, kan processorer baseret på denne ARM-arkitektur anvendes i fremtidens lommecomputere og mobiltelefoner.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere