Håndholdte øger patientsikkerheden

Der er meget delte meninger om fordelene ved brug af it-redskaber på sygehusene, men flertallet af de danske sygehuslæger mener, at brugen af håndholdte computere øger sikkerheden for patienterne.

It-redskaber reducerer risikoen for fejlbehandling og giver større patientsikkerhed. Det svarer et flertal af de danske sygehuslæger i en Megafon-analyse foretaget for Hewlett-Packard.

- Godt 60 procent af de danske sygehuslæger mener, at it-redskaberne gør underværker, men der er også er mange, der mener det modsatte, siger Peter Harder, chef for HP salg til den offentlige sektor.

Delte meninger

Megafon-undersøgelsens data giver udtryk for meget delte meninger rundt omkring i hospitalsverdenen. Det gælder blandt andet it-redskabernes indvirken på effektivitet og patientsikkerhed.

- Svarene afhænger nok af, hvilket sygehus, man spørger. Der er stor forskel på, hvor langt de enkelte sygehuse er kommet med at indføre it og også stor forskel på, hvor meget de har fået ud af deres investeringer, siger Peter Harder.

63 procent af lægerne i undersøgelsen mener, at it-redskaber, som for eksempel den elektroniske patientjournal (EPJ), elektronisk lagring af røntgenbilleder eller brugen af håndholdte pc’er, giver bedre patientsikkerhed.

- På et sygehus er der mange processer, hvor der kan opstå menneskelige fejl eller fejltolkninger. It-redskaber kan være med til at skabe systematik og automatisering, som mindsker risikoen for menneskelige fejl, mener Peter Harder.

EPJ er vigtig

I undersøgelsen svarer lægerne, at især indførslen af EPJ (Elektronisk PatientJournal) betyder meget for patienternes sikkerhed.

Knap halvdelen af lægerne svarer, at EPJ har mindsket risikoen for fejlbehandling, mens kun hver tiende mener, at det ligefrem har øget risikoen.

- Med EPJ kan lægerne hurtigere finde patienternes journaler, og derudover sikrer EPJ, at lægerne har mulighed for at kigge i en patients journal, uanset hvilket hospital patienten er indlagt på, forklarer Peter Harder.

Han håber, at arbejdet med at inddele landet i regioner i stedet for amter kan skubbe på konsolideringen af it i sundhedssektoren og være med til at udbrede en mere ens standard på området.

Behandle færre patienter

Megafon-undersøgelsen viser, at lægerne også er delte i spørgsmålet om, hvorvidt it-redskaberne på hospitalerne er med til at øge antallet af patientbehandlinger.

21 procent af lægerne mener, at en øget brug af it-redskaberne betyder, at der kan behandles flere patienter, mens 27 procent mener, at der kan behandles færre patienter.

Til gengæld er der et flertal på 48 procent af lægerne, som mener, at brugen af it-redskaberne er med til at gøre personalet mere effektivt, mens 35 procent mener det modsatte. Så også her er meningerne meget delte.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere