IDF: Troen på teknologien

På Intels udviklerkonference i San Francisco bliver der demonstreret snesevis af nye produkter og teknologier, som skal drive IT-branchen fremad. Både Intel og firmaets partnere lancerer nyheder, som vi ikke tøver med at berette om. Intel fremviste en 4 GHz Pentium 4, og AMD drillede i kulissen med en demonstration af 64-bit-processoren Hammer.

AMD driller

Intels topchef Craig Barrett forudså en 30 GHz processorer med to milliarder transistorer inden for de næste 15 år.
Intel er bedst kendt for processorer, men chipgiganten har en finger med i spillet på mange andre områder inden for computerteknologi. På Intel Developer Forum (IDF), der i øjeblikket finder sted i San Francisco, er omkring 4.000 udviklere samlet for at udveksle erfaringer og ideer, og IDF er ikke bare et Intel-show. Konferencen benyttes også af andre producenter til at lancere nye produkter og teknologier.

Alligevel er det Intel, der er i centrum, og firmaet benyttede da også lejligheden til at fremvise et system med en 4 GHz Pentium 4. Processoren var dog væskekølet, men en luftkølet 3 GHz Pentium 4 blev det da også til.

Efterfølgeren til den nuværende Pentium 4 med kodenavnet Northwood hedder for øvrigt Prescott, og den vil blive produceret med 0,09 mikron teknologi i anden halvdel af 2003. Prescott vil have indbygget hyper-threading.

For at drille Intel hyggede AMD sig med at fremvise Hammer ganske tæt på IDF-hovedkvarteret i San Francisco. Hammer er kodenavnet for AMD's kommende 64-bit processor, og ved demonstrationen afviklede Hammer-systemet applikationer med en 64-bit Linux-version og Windows XP som styresystem.

En 64-bit Windows havde været ganske interessant, men så langt er Microsoft åbenbart ikke nået i samarbejdet med AMD. Hammer-processoren er fremstillet med 0,13 mikron silicon-on-insulator teknologi, og den kommer på markedet sidst på året.

Intels anden ærkerival VIA har rent faktisk fået plads på konferencen. VIA har lanceret en 4-ports USB 2.0-controller ved navn VT6202. Controlleren skal bruges på bundkort eller PCI-kort, og på dette marked skal VIA først og fremmest konkurrere mod NEC, der også deltog i konferencen. På længere sigt vil USB 2.0-controllere være at finde i bundkortets chipsæt i stedet for en separat chip.

Serial ATA

Serial ATA
Som det også er sket de seneste to år benytter Seagate IDF til at fremvise harddiske med Serial ATA, der bliver den nye standard for tilslutning af harddiske og optiske drev. Også Maxtor demonstrerer en Serial ATA harddisk på IDF. Disse harddiske kommer på markedet senere på året.

Et drev, der understøtter Serial ATA, er ikke meget værd uden en Serial ATA-controller på bundkortet eller på et PCI-kort. Sådanne controllere kunne Adaptec annoncere på IDF. Adaptec er dog i god tid med annonceringen, for produktionen af controllerne vil først komme i omdrejninger i årets fjerde kvartal.

Den arbejdsgruppe, der skal tage sig af efterfølgeren til Serial ATA-standarden, er blevet dannet på IDF. I første omgang skal Serial ATA II gøre det muligt at anvende den serielle standard i servere og til lagerenheder på netværket. Senere skal Serial ATA II også erstatte første generation af Serial ATA i almindelige pc'er. Hastigheden for dataoverførsel skal fordobles fra 150 til 300 megabyte i sekundet.

Gigabit Ethernet
Gigabit Ethernet skal tage over, når en overførselshastighed på 100 megabit i sekundet ikke længere er nok. Intel har lanceret tre nye chips til gigabit Ethernet, nemlig en chip til servere, en til arbejdsstationer og en til almindelige stationære pc'er.

Chippen til servere understøtter to porte, og den er ikke mindst oplagt til de kompakte server blades. Chippen til arbejdsstationer har kun en enkelt port, og begge chips understøtter PCI-X og diverse standarder til administrering. Det gør gigabit Ethernet-controlleren til stationære pc'er på kobber-baserede netværk ikke.

Nye netværksprocessorer med XScale-teknologi har også set dagens lys på IDF. De fire programmerbare processorer er beregnet til routere og switche.

Hurtigere RAM

Rambus benyttede IDF til at demonstrere en ny, hurtigere version af hukommelsestypen RDRAM. Ikke alene er clockfrekvensen på RDRAM sat op fra 800 MHz til 1.060 MHz, de nye RAM-moduler kan også byde på to hukommelseskanaler i stedet for én. Det betyder en fordobling af båndbredden mellem processor og RAM.

Eksisterende 800 MHz RDRAM-moduler har kun en enkelt kanal, og båndbredden er derfor begrænset til 1,6 gigabyte pr. sekund. Man kan dog hæve båndbredden ved at have en dual-channel hukommelses-controller, som tilfældet for eksempel er i Intels 845 chipsæt, men det har hidtil krævet to RDRAM-moduler. Med den nye teknologi kan man nøjes med ét modul.

Et dual-channel RIMM 4200 RDRAM-modul kan overføre data med en teoretisk tophastighed på 4,2 gigabyte i sekundet. Det er den samme båndbredde som systembussen har på kommende Pentium 4 processorer, hvilket nok ikke er helt tilfældigt.

Den hurtigere RDRAM til trods bliver det sandsynligvis stadig DDR RAM, der bliver årets hit, når det gælder hukommelse til pc'er og servere.

På IDF blev der snakket om DDR-333, DDR-400 og DDR II, hvor sidstnævnte standard først forventes på markedet i 2004. I forhold til almindelig SDRAM er DDR-RAM dobbelt så hurtig, og DDR-II fordobler den effektive frekvens endnu en gang.

McKinley

Hvis processoren er hjernen i computeren, er chipsættet resten af nervesystemet. HP har afsløret et chipsæt til arbejdsstationer og servere med den næste generation af 64-bit-processoren Itanium. Denne processor, der har kodenavnet McKinley, er udviklet af Intel og HP i fællesskab, og den kommer på markedet i andet kvartal.

Chipsættet hedder zx1, og det understøtter op til fire processorer og DDR RAM. Både Intel og HP håber på, at systemer med McKinley vil sælge noget bedre end de første Itanium-systemer, der ikke har været den store succes.

På IDF bliver der generelt slået på tromme for McKinley. For eksempel fremviste Unisys en ES7000 server med 16 McKinley-processorer. Unisys demonstrerede for øvrigt også en server med 32 Intel Xeon MP processorer, der heller ikke er lanceret officielt endnu.

Planerne for efterfølgende 64-bit processorer ligger klar. McKinley bliver efterfulgt af Madison med op til seks megabyte L3-cache og Deerfield optimeret til dual-systemer i 2003. Året efter kommer femte generation af Itanium-familien med kodenavnet Montecito, fremstillet med 0,09 mikron teknologi. Der skal ikke herske tvivl om, at Intel satser helhjertet på at levere processorer til servere i alle størrelser.

I forbindelse med lanceringen af nye 32-bit Xeon-processorer til servere sendte Intel også et nyt chipsæt på markedet, nemlig E7500. I øvrigt har Intel indtil nu overladt markedet for server-chipsæt til ServerWorks, der da også har et nyt chipsæt med det imposante navn Grand Champion LE klar til Xeon.

IDF bød også på et chipsæt til Pentium 4-M. Chipsættet CyberAladdin-P4 fra ALi og Trident er beregnet til bærbare pc'er med den mobile version af Pentium 4, der ventes på markedet i næste uge. Chipsættet kan dog også benyttes i bærbare pc'er, der er udstyret med den almindelige Pentium 4 til stationære pc'er. CyberAladdin-P4 får integreret grafik i form af Tridens DirectX 7.0-kompatible CyberBlade XP2 grafikkerne, det er optimeret til afspilning af dvd-film og understøtter PC2100 DDR RAM.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere