Reportage: I en by under vand

Computerworlds USA-korrespondent Jesper Stein Sandal rapporterer fra byen Napa i Californien, som fejrede nytåret under vand efter kraftige regnskyl fik floden til at gå over sine bredder. Dansk software var med til at begrænse skaderne.

Napa Valley, Californien: Et fint lag slimet mudder dækker asfalten på både vejene og parkeringspladserne, men er tirsdag morgen lokal tid det eneste synlige tegn på, at man for blot tre dage siden kun kunne komme omkring i byen Napas centrum i båd.

Nytårsaftensdag gik floden Napa River over sine bredder med rekordhøj vandstand på over otte meter over normalen og satte knap 1.000 boliger og erhvervsejendomme under vand.

Napa er hovedbyen i det californiske vindistrikt og ligger blot et par timers kørsel nord for it-mekkaet Silicon Valley.

Server kortsluttede

På min kones arbejdsplads er tæpperne stadig våde, og vi må koble kontorets ene laserprinter direkte til en bærbar pc, efter printerserveren kortsluttede i oversvømmelsen.

To IBM-pc'er er helt kaput, efter at have stået tændt på gulvet i omkring fem centimeter vand.

Indvendigt viser bundkortet allerede tegn på korrosion, hvor vandet har stået, og et fint lag støv fra mudderet klæber til kabinettet.

På parkeringspladsen omkring kontorbygningen må vandet efter alt at dømme have været over en meter dybt.

I Napas centrum er en række trafiklys ude af drift, og der ligger stadig sandsække foran dørene til de fleste butikker.

Men vi har strøm, kloakering, rent vand, telefon og kabel-tv, selvom byen har været ramt af den værste oversvømmelse i nyere tid.

Akut mangel på røjsere

Det eneste, der er akut mangel på, er gummistøvler, hvor kun den lokale tømmerhandel kan fremvise en enkelt palle i størrelse 44, som netop er ankommet fra en anden tømmerhandel i den noget mere tørre nabostat Nevada.

Nytårsaftensdag kunne vi i morgennyhederne høre de første advarsler om, at floden, der løber mindre end 200 meter fra vores hus, kunne gå over sine bredder senere på dagen.

Kort efter kører en patruljevogn ind på parkeringspladsen uden for vores vinduer. Via bilens højtaler bliver vi informeret om at være klar til evakuering.

Min kone og jeg er på det tidspunkt ikke synderligt nervøse, da det normale varslingssystem via tv'et ikke er blevet aktiveret.

En inspektionstur rundt i kvarteret stopper imidlertid brat lige rundt om hjørnet, da hovedvejen står under vand.

Først da bemærker vi stilheden fra fraværet af lørdagstrafikken, som nu kun afbrydes af sirener og bilalarmer.

Kommer der plyndringer?

- Hvornår begynder plyndringerne? griner én af naboerne, efter at have talt med betjentene i en af de patruljevogne, der kører rundt i kvarteret med beskeden om evakuering.

Nu lyder beskeden via højtalerne om "mandatory evacuation" - obligatorisk evakuering.

Med billederne fra New Orleans i frisk erindring og udsigten til enten at skulle reddes fra hustaget eller sidde uden strøm og rent drikkevand i flere dage, tager det ikke lang tid at beslutte at følge opfordringen.

Vi skynder os at frakoble alt elektrisk i huset og redde bærbare pc'er, billeder og personlige papirer, inden vi forlader Napa via den eneste udfaldsvej, der ikke er lukket af vandet.

Dagligdagen tilbage

Selvom byen har stået under vand, er dagligdagen stort set vendt tilbage i Napa trods mudderet, fortsat regn og en endnu brusende flod i baghaven.

Napa River går i modsætning til nabofloden Russian River kun sjældent over sine bredder. Sidste gang var i 1997.

Mellem 1961 og 1997 har myndighederne vurderet, at oversvømmelser har forårsaget skader for over 3,4 milliarder kroner.

Efter oversvømmelsen i 1997 blev forebyggelsen af en gentagelse gjort til topprioritet i amtet.

Det har resulteret i en detaljeret beredskabsplan og et langsigtet projekt om at genoprette en række engområder, der kan mindske skaderne i byen, når floden svulmer op efter kraftig regn.

Napa River afvander et areal på omkring 1.000 kvadratkilometer, og målestationer registrerede over 200 millimeter regn i løbet af 24 timer lige inden oversvømmelsen nytårsaftensdag.

Myndighedernes prioritering af oversvømmelserne får en del af æren for, at skaderne i Napa denne gang er begrænsede, selvom vandstanden var rekordhøj.

Man har blandt andet lagt planer for, hvilke boligområder der skal evakueres hvornår, alt efter vandstandsprognoserne.

Dansk software

Det er blandt andet sket ved hjælp af dansk software fra DHI Institut for Vand og Miljø, der har været brugt til at opbygge en computermodel af floden.

På den måde har også elselskabet og telefonselskaberne været forberedt på, hvilke dele af byen der er mest udsatte for oversvømmelser og har kunnet tilpasse deres udstyr og beredskab derefter.

I USA er skrækeksemplet på myndighedernes håndtering af uungåelige naturkatastrofer orkanen Katrina, som ødelagde store dele af New Orleans. Det skete efter en række diger brød sammen, nøjagtigt som eksperterne havde forudset og advaret om flere gange.

Myndighederne i New Orleans er i modsætning til det velhavende californiske vinland ikke kendt for at være hverken effektive eller have penge til større ingeniørprojekter.

Det førte i sidste ende til den uundgåelige ødelæggelse af en berømt storby, selv om alle vidste, at hvis en kraftig orkan ramte byen, ville digerne bryde sammen.

Hvor det i New Orleans primært gik ud over de fattige i lejeboligerne i byens Ninth Ward, så er Napa en helt anden verden, hvor det er svært at finde huspriser under tre millioner kroner, selv om vi befinder os på landet.

Lille by

Napa er med sine godt 74.000 indbyggere noget mindre end New Orleans, men alligevel er det primært simpel planlægning, der begrænser skaderne.

Napa forhøjede i 1998 momssatsen med et halvt procentpoint, som udelukkende går til at finansiere projektet med at styre oversvømmelserne.

En tilsvarende indsats i New Orleans ville i bagklogskabens lys formentligt have reddet digerne og dermed byen.

Skaderne i Napa alene fra nytårets oversvømmelse vurderes til op mod 300 millioner kroner. Derfor har Californiens guvernør Arnold Schwarzenegger erklæret en række amter i det nordlige Californien for katastrofeområder.

Det er ikke, fordi vi sidder på hustagene og venter hjælp eller plyndrer den lokale Wal-Mart.

I modsætning til New Orleans, som virkelig var et katastrofeområde, så handler erklæringen fra den tidligere Terminator først og fremmest om, hvem der skal betale regningen.

Ved at erklære amterne for katastrofeområder kan delstaten betale for en del af oprydningen og endda sende noget af regningen videre til forbundsregeringen i Washington.

http://www.cityofnapa.org/




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere