Pc'en anno 2003

Teknologier forsvinder, og nye kommer til. Vi tager her et kig på de teknologiske tendenser, der vil præge pc-markedet i den nærmeste fremtid. Trådløst netværk, USB 2.0, FireWire og Serial ATA vil blive standard i næste års topmodeller blandt pc'er. Samtidig kan man godt begynde at sige pænt farvel til forældede teknologier som diskettedrevet, PS/2-stikkene og seriel-porten.

USB 2.0 og IEEE 1394

Computerne bliver ikke overraskende hurtigere. Sidst på året vil vi se pc-processorer med en frekvens på tre gigahertz, og farten bliver også sat op på systemhukommelsen. Den foretrukne RAM-type bliver DDR RAM, og her vil frekvensen stige til 333 MHz. På chipsæt-siden understøtter både VIA, ALi og SiS allerede DDR333, mens Intel holder sig fra DDR333, indtil standarden er helt på plads.

Til næste år vil tilslutning af eksterne enheder ske via USB 2.0 eller IEEE 1394, også kendt som FireWire. USB 2.0, der også kaldes Hi-Speed USB, er afløseren til USB 1.1, som man finder i alle moderne pc'er. Den maksimale båndbredde er øget fra 12 til 480 megabit i sekundet, og dermed bliver standarden hurtig nok til alle former for eksternt udstyr, herunder harddiske og dvd-drev.

I starten vil USB 2.0 kræve en separat controller-chip på pc'ens bundkort, men efterhånden vil standarden blive integreret i chipsæt, lige som tilfældet er for USB 1.1. USB 2.0 er bagud-kompatibel, så man stadig kan bruge sit eksisterende USB-udstyr.

Der har været snakket om USB 2.0 i årevis, men først for nylig er der dukket produkter op. Det er da heller ikke mere end et par måneder siden, vi havde den første test af USB 2.0, men standarden vil for alvor få sit gennembrud i år og være udbredt i 2003.

IEEE 1394 eller FireWire har hidtil været at finde på alle Apple-computere, mens standarden har været en sjældenhed på pc'er.

Imidlertid er IEEE 1394 efterhånden blevet så udbredt, særligt på videokameraer, at standarden efterspørges af pc-brugerne. Derfor vil bundkort med IEEE 1394, der kan klare en hastighed for dataoverførsel på op til 400 megabit i sekundet, blive langt mere udbredt end tilfældet er i dag.

Der vil også ske ændringer for tilslutning af interne enheder. På lidt længere sigt vil PCI-standarden for indstikskort blive afløst af en ny seriel I/O-generation, indtil videre bare kaldt 3GIO. Denne standard vil sandsynligvis først dukke op i produkter i løbet af 2004.

Ud med det gamle

Kabler er ikke populære for tiden, men det er trådløse netværk til gengæld. To trådløse teknologier vil gøre sig stadig mere gældende i den kommende tid, nemlig WLAN efter IEEE 802.11-standarderne og Bluetooth. I dag følger trådløse netværk 802.11b-standarden, men den vil blive afløst af 802.11a, der giver højere båndbredde, nemlig 54 frem for 11 megabit i sekundet.

Bluetooth er så småt dukket op i mobiltelefoner og bærbare pc'er, men teknologien er også velegnet til den stationære pc. Så kan mobiltelefonen og lommecomputeren nemlig blive synkroniseret med pc'en, så snart man nærmer sig. Hvis Bluetooth skal blive populært, skal der dog gøres noget ved den begrænsede brugervenlighed, der har præget de første produkter.

I forbindelse med indførslen af de nye standarder skal der muges ud i den forældede teknologi, der fylder op i pc'en. Udover ISA-porten, der allerede er på dødens rand, skal vi tage afsked med diskettedrevet, PS/2-stikkene til tastatur og mus samt seriel- og parallelport.

Også de brede kabler mellem bundkortet og harddiske og optiske drev, som for eksempel dvd-brændere, er snart en saga blot. Den parallelle ATA-teknologi bliver afløst af Serial ATA, hvor hvert drev forbindes til bundkortet med en ganske tynd ledning. En ny standard er nødvendig på grund af de stadig hurtigere harddiske, og Serial ATA er både hurtigere og mere praktisk end den nuværende ATA-standard.

Med Serial ATA kommer hastigheden for dataoverførsel op på 150 megabyte i sekundet, hvor den hurtigste af de nuværende parallelle standarder understøtter 133 megabyte i sekundet. Arbejdet med at udfærdige specifikationerne for Serial ATA II, som fordobler overførselshastigheden, er allerede begyndt.

AGP 8x

På grafikfronten vil de stadig hurtigere grafikkort kræve en ny AGP-standard. Med AGP 8x stiger hastigheden for overførsel af data mellem grafikkortet på den ene side og processor og systemhukommelse på den anden. AGP 8x har en frekvens på 533 MHz, så med en busbredde på 32 bit kan standarden klare en båndbredde på op til 2,1 gigabyte i sekundet. Det forventes, at næste generation af grafikchips fra Nvidia og ATI vil understøtte denne standard, og derfor skal bundkortene selvfølgelig også gøre det.

Specifikationerne for AGP 3.0, som rummer AGP 8x, er nået til version 0.95, og de er altså ikke helt færdige endnu. De første bundkort med AGP 8x forventes på markedet midt i 2002, og de vil for øvrigt ikke nødvendigvis understøtte ældre grafikkort med AGP 1x eller 2x.

Der arbejdes allerede på næste generation af standarder for grafikkort. Det bliver sandsynligvis Serial AGP, der skal afløse AGP 8x.

Hvis man ikke føler behov for det sidste skrig inden for 3D-grafik, kan man nøjes med en løsning, hvor grafikken er integreret i chipsættet. Her ligger Nvidia i front i øjeblikket, for grafikydelse i chipsættet nForce har sat en ny standard for integreret grafik. Nvidia skal dog ikke hvile på laurbærrene, for konkurrenterne er lige i hælene.

I løbet af de næste par måneder kommer Intels 845G chipsæt til Pentium 4 på markedet. Det vil kunne byde på grafik i klasse med et GeForce2 MX200 grafikkort.

VIA vil benytte en endnu hurtigere grafikteknologi med kodenavnet Zoetrope i kommende chipsæt, og ATI vil lancere et chipsæt ved navn A4, også med integreret grafik med ydelse i Radeon-klasse. Der er altså lagt op til at grafik med en 3D-ydelse, der kan tilfredsstille langt de fleste almindelige pc-brugere, vil blive integreret i chipsættet og dermed på bundkortet i det kommende år.

I øvrigt vil stadig flere grafikkort blive udstyret med en eller to digitale DVI-udgange i stedet for den traditionelle VGA-udgang. Ofte vil der være tale om DVI-I, hvortil man stadig kan forbinde en analog skærm ved hjælp af en adapter. Med DVI forbliver signalet digitalt hele vejen fra grafikchippen til skærmen, og det giver et klarere billede. Det vil ikke mindst være en fordel ved brug af fladskærme.

På lydsiden vil Dolby Surround Sound gøre sit indtog. Dolby 5.1 vil ikke bare være at finde på lydkort, men også integreret i chipsæt, hvilket vil gøre Surround Sound til en økonomisk overskuelig affære - selvom man stadig skal ud og investere i de dyre højttalere.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere