Kommuner skal investere millioner i GIS

Landets kommuner skal investere millioner i geografiske informationssystemer i løbet af 2006 for at kunne overtage en række miljøopgaver, når amterne nedlægges fra januar 2007.

Der skal i løbet af 2006 investeres millioner af kroner i at udbygge eller anskaffe nye geografiske informationssystemer (GIS) i landets kommuner.

Det viser en undersøgelse som Kommunernes Landsforening (KL) har gennemført i forbindelse med, at kommunerne skal overtage miljøopgaver, når amterne nedlægges i 2007.

GIS nødvendig

- Vi anbefaler, at kommunerne i lighed med amterne vælger at basere forvaltningen af miljøområdet på GIS, siger chefkonsulent Pia Færch fra Kommunernes Landsforening.

- For mange kommuner vil det kræve en betydelig investering i systemer og efteruddannelse af medarbejdere, siger hun.

Pia Færch er ikke parat til at sætte beløb på de nødvendige investeringer.

Hun anslår, at der samlet set er tale om investeringer på adskillige millioner kroner for landets kommende i alt 98 storkommuner.

Afgørende med ESDH

Amternes GIS-erfaringer viser ifølge KL's undersøgelse, at den geografiske tilgang til de mange reguleringer på miljøområdet skaber en stor sikkerhed i forvaltningernes håndtering af sager.

Pia Færch anslår, at en række kommuner vil kunne udbygge deres nuværende GIS i eksempelvis kommunens tekniske forvaltning til også at håndtere miljøopgaver, mens andre skal ud at købe nye løsninger.

- Kommunerne kan anskaffe de løsninger, som amterne benytter, udbygge eksistrende systemer eller anskaffe helt andre. Den bedste løsning vil være forskellig fra kommune til kommune, siger Pia Færch.

KL-undersøgelsen er gennemført for de kommende Frederikshavn, Horsens og Hillerød kommuner. De har fået analyseret, hvilke krav overtagelsen af miljøopgaverne stiller til forvaltningerne.

Ifølge undersøgelsen skal kommunerne udover GIS også være klar med systemer til elektronisk sags- og dokumenthåndtering (ESDH) for at kunne modtage tidligere og nuværende miljøsager fra amterne.

KL anslår, at der i øjeblikket er mindre end en håndfuld af de kommende 98 kommuner, der ikke har eller er ved at anskaffe ESDH.

FESD-integration nødvendig

Undersøgelsen viser, at det vil være en fordel for forvaltningen, hvis der er integration mellem kommunernes GIS og ESDH.

Under det fællesoffentliges FESD-projekt arbejdes der i øjeblikket med en GIS-standard for integration med ESDH-systemer. KL anbefaler blandt andet derfor, at kommunernes ESDH følger FESD-anbefalingerne.

Udover ESDH og GIS får kommunerne ifølge KL-undersøgelsen kun behov for et mindre udsnit af de specialsystemer, som amterne i dag bruger på miljøområdet.

Det skyldes, at de mest komplicerede miljøopgaver flyttes til staten, når amterne nedlægges til fordel for fem regioner fra 2007.

Relevant link

KL-undersøgelsen:
http://www.kl.dk/miljoerapport




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere