Kan SETI hackes af rumvæsner?

Amerikansk fysiker opfordrer til bedre it-sikkerhedsforanstaltninger i SETI-projektet, der leder efter signaler fra liv i rummet, så rumvæsner ikke kan snige ondsindet kode ind.

Forestil dig en hacker, som har fundet et sikkerhedshul i et stykke populært software og som med en særlig datapakke vil være i stand til at få sin ondsindede kode ind på tusindvis af computere?

Partikelfysiker Richard Carrigan fra Fermi Laboratoriet i USA advarer nu sine videnskabelige kolleger om, at SETI-projektet kan være invitation til rumvæsner om at hacke Jordens computernetværk.

SETI-projektet opsamler radiosignaler på bestemte frekvenser fra udvalgte områder af himlen i håb om at finde signaler fra andre intelligente livsformer.

Bliver skåret i mindre bidder

En stor mængde af de indsamlede data bliver skåret op i mindre bidder og distribueret via SETI@Home-netværket til computere over hele verden.

Datapakkerne bliver imidlertid ikke kontrolleret for, om de bevidst kunne være udformet, så de udnytter sikkerhedshuller i softwaren.

- Vi må vurdere muligheden for et ondsindet SETI-hacker-signal og opstille beskyttelsesforanstaltninger, før vi modtager nogen ægte signaler, siger Richard Carrigan ifølge SC Magazine.

Selv om idéen om hackere fra andre planeter kan lyde langt ude, så er Richard Carrigans opfordring ikke anderledes end de foranstaltninger, man ville opsætte for enhver anden it-kommunikation, hvor der er en risiko for, at en af parterne er en hacker.

Ikke tilfældig støj

SETI-projektet bygger blandt andet på håbet om, at man faktisk vil kunne finde signaler fra andre intelligente livsformer. Da der derfor ikke er tale om tilfældig støj fra rummet, foreligger muligheden for hackere.

På grund af afstandene i rummet er tovejskommunikation i praksis en umulighed, og derfor er den reelle risiko ubetydelig, mener man hos SETI-projektet.

- Jeg synes, Richard Carrigans forslag er interessant, men jeg tror til gengæld ikke, at vi har noget at bekymre os over, siger chefastronom Seth Shostak fra SETI Institute til onlinemagisinet Space.com.

SETI-projektet er nemlig designet til kun at kunne modtage meget simple signaler, så enhver form for dybere information i signalet forsvinder i den indledende databehandling, hvor signalerne forstærkes og udskilles.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere