Ny generation lommecomputere på vej

En flok nye lommecomputere har set dagens lys, og endnu flere er på vej. Trådløs internet-opkobling og integreret mobiltelefon hører med til specifikationerne for fremtidens lommecomputer, og næste generation med flere kræfter er lige om hjørnet. Når det gælder styresystemer, taber Palm OS markedsandele til Microsofts Pocket PC 2002.

Palm OS vs. Pocket PC

Det vrimler med nye lommecomputere, og det gælder både computere med styresystemet Palm OS og med Microsofts Pocket PC styresystem. Hvad vigtigere er: Nye modeller med flere kræfter er på vej.

Palm har netop lanceret i705 med trådløs internet-adgang. Desværre kan den trådløse adgang kun benyttes i USA, og her endda kun i 260 byer rundt omkring i landet. Derfor får vi ikke i705 at se i Europa, men Palm lover, at der også kommer en trådløs Palm til det europæiske marked.

Konkurrenten Handspring, der også benytter Palm OS, har for nylig annonceret en ny serie ved navn Treo. Disse små lommecomputere har indbygget GSM mobiltelefon og kan dermed også bruges til dataoverførsel. Treo er foreløbig kommet på markedet i Hong Kong og Singapore og skulle snart være at finde i Europa. I løbet af sommeren kommer der for øvrigt en Treo 270 med farveskærm.

Også Sony benytter Palm OS. Firmaet har for nylig lanceret et par nyheder i Clié-familien, og Sonys markedsandel stiger støt.

Når det kommer til Pocket PC platformen hænger produktnyhederne sammen med det nye styresystem Pocket PC 2002.

Mange af de nye Pocket PC lommecomputere har farveskærm og plads til et CompactFlash-kort, og det kan gøre dem i stand til at kommunikere trådløst via Bluetooth eller WLAN.

Med Palm i705 kan man komme trådløst på nettet - men kun i USA.
For mange mennesker er ordet lommecomputer stadig synonym med Palm. Det er da også stadig Palm, der har den største markedsandel, men computere med Pocket PC styresystem fra Microsoft æder sig stille og roligt ind på markedet - ikke mindst i Europa. Ifølge analyseinstituttet Canalys gik Palm en tredjedel tilbage på det europæiske marked fra fjerde kvartal af 2000 til samme kvartal sidste år, mens Compaq og HP gik frem med henholdsvis 147 og 87 procent.

I det senest overståede kvartal stod der Palm på 34 procent af alle solgte PDA'er i Europa, mens Pocket PC'er fra Compaq, HP og Casio tilsammen stod for 28 procent. Nokia er også med i statistikken, idet firmaet solgte 80.640 stk. Communicator i kvartalet, og dermed stod for 9 procent af markedet for håndholdte computere.

XScale: Fremtidens PDA-processor

Hvis tilbagegangen for Palm OS skal stoppes, skal der nye, spændende produkter til. Nye Palms ved navn m130 og m515 lanceres i løbet af de næste par måneder, men der er kun tale om, at de gamle modeller får en overhaling. Modellerne vil ikke bringe revolutionerende nyt til markedet. Vi mangler stadig at se en Palm OS-baseret lommecomputer med Motorolas DragonBall Super VZ processor, der er dobbelt så hurtig som den 33 MHz DragonBall VZ, der benyttes i de nuværende topmodeller.

Fujitsu Siemens Pocket Loox lanceres officielt til marts.
På Pocket PC-området er der til gengæld med sikkerhed nyt på vej. Fujitsu Siemens har løftet en flig af sløret for en ny lommecomputer, der lader til at blive den mest avancerede af slagsen, når den lanceres officielt i forbindelse med CeBIT-messen til marts. Computeren har navnet Loox, og den er udstyret med farveskærm, Bluetooth-modul og plads til CompactFlash-kort. Man kan få et GPRS-modul som ekstraudstyr, og computeren kan fungere som mobiltelefon.

Det mest spændende ved Loox er imidlertid processoren. Det skulle nemlig ikke undre, om Loox er udstyret med en helt ny processor fra Intel. I forvejen er det Intel, der med StrongARM SA-1110 har markedets hurtigste processor til lommecomputere. SA-1110 har en clockfrekvens på 206 MHz, og den bliver blandt andet benyttet i Pocket PC'er fra Compaq, HP, Casio og Toshiba. Som vi omtalte i en artikel for et halvt års tid siden, er Intel på vej med en processor ved navn XScale, og med den vil der utvivlsomt blive sat nye rekorder for ydelsen i en lommecomputer.

XScale betyder i første omgang en ny generation af lommecomputere med Pocket PC, men på sigt kan man måske også finde processoren i computere med Palm OS. Næste generation af styresystemet vil nemlig kræve en ARM-baseret processor, og sådan en er XScale. Palm OS 5 vil i øvrigt have understøttelse for trådløst netværk og forbedret sikkerhed, herunder VPN-software.

Lige gyldigt om XScale sidder i en Palm-computer eller i en Pocket PC, vil de ekstra kræfter til computeren give nye muligheder for afvikling af programmer, for eksempel hurtigere webbrowsing og større brug af multimedie-applikationer.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere