Kvantecomputer sætter ny rekord

IBM har udviklet den hidtil kraftigste kvantecomputer. Den har løst det matematiske problem, der er grundlaget for de mest succesfulde krypteringsmetoder. Computeren har regnet sig frem til, at man får femten ved at gange tre med fem, og det er den mest komplekse beregning, en kvantecomputer hidtil har udført.

15 = 3 x 5

Forskere hos IBM har konstrueret den hidtil mest komplekse kvantecomputer. Computeren er i stand til at løse det matematiske problem, der er grundlaget for de mest succesfulde asymmetriske krypteringsprogrammer.

To af IBM's forskere foran forsøgsopstillingen.
Firmaerne bag krypterings­programmerne behøver dog ikke at ryste i bukserne endnu, for der er langt igen, før kvantecomputerne bliver kraftige nok til at udgøre en trussel mod den stærke kryptering. Krypteringen er baseret på, at det tager meget lang tid for en traditionel computer at faktorisere store heltal, mens en kvantecomputer kan gøre det i et snuptag. Det kræver dog kvantecomputere med langt flere qubits end de syv, som er den nye rekord.

IBM's kvantecomputer kan finde ud af, at man skal gange tre med fem for at få femten, men tallene i krypteringsprogrammer har hundredvis af cifre. Alligevel er eksperimentet interessant, for dels er det første gang, at det er lykkedes at konstruere en kvantecomputer, der overhovedet er kraftig nok til at faktorisere tal, og dels er dette blot begyndelsen. Forskningen i kvantecomputere fortsætter for fuld kraft, og antallet af qubits vil fortsætte med at stige.

Eksperimentet

I IBM's eksperiment benyttede forskerne en milliard milliarder specialdesignede molekyler i et reagensglas som regneenhed. På hver af molekylerne sad blandt andet fem fluoratomer og to kulstofatomer, hvis atomkernespin udgjorde de syv qubits. Kvantecomputeren blev programmeret ved hjælp af radiobølger, og når beregningen var udført, kunne resultatet aflæses ved hjælp af NMR, nuklear magnetisk resonans.

Diagram over det molekyle, IBM benyttede i kvantecomputeren. Pilene angiver spinnet for de atomkerner, der udgjorde de syv qubits.
Det er utroligt svært at designe molekyler med mere end de syv kontrollerbare atomkernespin, så denne vej er ikke farbar, når man snakker kvantecomputere med hundrede eller tusindvis af qubits. Vejen fra eksperimenter i laboratoriet til kraftigere og mere praktiske kvantecomputere kræver nye teknologiske landvindinger, men forskerne er fortrøstningsfulde.

Kvantecomputerne vil først og fremmest blive brugt til at løse komplicerede matematiske problemer, men de kan også være utroligt effektive til databaseopslag. Efterhånden som større kvantecomputere bliver realiserede, vil nye algoritmer betyde nye anvendelsesområder, men det varer nok meget længe, før familien Danmark spiller Quake på en kvantecomputer i dagligstuen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere