Fem fede julegaver

Juleaften nærmer sig. Hvis man stadig ikke har fundet den rette gave til familiens præmienørd, er her fem forslag til ekstravagant elektronik, der passende kan ligge under juletræet. Det kræver selvfølgelig, at man ikke hører til den nærige type.

Blæret bærbar

Apple har verdens mest sexede bærbare computer. http://www.apple.com/dk/powerbook/" TARGET="_BLANK">Titanium PowerBook G4 er muligvis ikke verdens allerhurtigste af slagsen, men det må absolut være den kønneste. Apple holder sin førsteplads, når det gælder computerdesign. Selv styresystemet Mac OS X er helt i orden.

Titanium er sølle 2,6 centimeter tyk, men der er alligevel blevet plads til et dvd/cd-rw-drev og ATI Radeon grafik. Den har indbygget trådløst netværk, gigabit Ethernet, FireWire og ikke mindst en solid 15,2 tommer TFT-skærm i bredformat.

Topmodellen i PowerBook-serien, der er udstyret med en 667 MHz PowerPC G4 processor, en gigabyte SDRAM og en 48 gigabyte harddisk, koster ikke mindre end 38.987,50 kroner med moms. Så kan blæreværdien heller ikke blive meget større.

Misundelsesværdig MP3

Indrømmet - Apples iPod er en ganske tiltrækkende MP3-afspiller. Alligevel har vi fundet frem til en anden oplagt musikmaskine, der kan lidt mere. Clipp fra Waitec er nemlig både en MP3-afspiller og en ekstern cd-brænder, der har plads til 185 megabyte eller omkring tre timers MP3-musik i god kvalitet på en CD-R med en diameter på otte centimeter. Microsofts WMA-format understøttes også.

Clipp rummer et par genopladelige batterier, der skulle kunne holde til ti timers musik. Afspilleren har en otte megabyte buffer, så der ikke kommer huller i musikken, selv om drevet skulle blive rystet. Som cd-brænder kan den flyttes rundt mellem computere, uden at man behøver at spejde efter en ledig stikkontakt. Drevet kan tilsluttes computeren via USB, og det fungerer sammen med en iMac eller en pc med Windows 98 eller 2000.

Drevet læser cd'er med 6x og skriver med 4x. Selvfølgelig kunne hastigheden være større, hvis der blev benyttet USB 2.0, men det kommer nok i næste version. Clipp måler 122x97x23 millimeter, og vægten er 200 gram. Prisen er 349 Euro uden moms, hvilket svarer til omkring 3.250 kroner med moms.

Mesterlig mobil

2001 har været et godt år for Ericsson - i hvert fald, hvis man ser bort fra det rent økonomiske. Den svenske telegigant har været helt i front, når det gælder den teknologiske udvikling, og det bliver nok ikke værre af samarbejdet med Sony. Ericsson har været først med mobiltelefoner med både Bluetooth og GPRS, og designmæssigt er der sket store fremskridt - for eksempel har firmaet endelig droppet antennen på telefonerne.

Ericsson T68 er et rigtigt godt bud på den optimale mobiltelefon, mens vi venter på højere båndbredde i form af tredje generations mobilnet, UMTS. T68 har farveskærm, og telefonen kan anvendes i GSM-net over hele verden. Den understøtter Bluetooth og GPRS, har indbygget modem og infrarødt øje. Meget bedre bliver det ikke. T68 koster knap 4.000 kroner med abonnement, og cirka en tusindlap mere, hvis man ikke vil skrive under på noget.

Guddommelig grafik

I årets løb er krigen mellem grafikgiganterne ATI og Nvidia fortsat på fuld styrke. Disse to firmaer har delt markedet for 3D-grafikchips op mellem sig, og overbyder konstant hinanden med nye og hurtigere chips. GeForce3 fra Nvidia blev efterfulgt af ATI Radeon 8500, og Nvidia svarede igen med GeForce3 Ti500, der jævnfør vores test er stort set lige så hurtig.

All-In-Wonder Radeon 8500 DV er tidens hotteste grafikkort. Det kan nemlig levere lynhurtig grafik i høj kvalitet med understøttelse af de seneste standarder for 3D-grafik, men det kan meget andet. Grafikkortet rummer nemlig også en tv-tuner, så computeren kan benyttes som fjernsyn og video. Selvfølgelig følger der en fjernbetjening med.

All-In-Wonder Radeon 8500 DV kan forbindes til et videokamera, hvad enten det er analogt eller digitalt, så pc'en kan anvendes til videoredigering. ATI påstår hårdnakket, at kortet netop nu er på vej i butikkerne. Prisen bliver i omegnen af 4.000 kroner, og hvis vi er heldige, finder vi et under juletræet...

Brillant brænder

Cd-brænderen har langt om længe fundet sin afløser. Frem for at fylde en cd med sølle 700 megabyte, kan man nu proppe 4,7 gigabyte på en dvd. I årets løb dukkede de første dvd-brændere til almindelige pc'er op, og dermed er der åbnet mulighed for, at familiens overhoved kan redigere hjemmevideo på pc'en, smide resultatet på dvd og sende skiven til moster Gerda i Hobro. Så slipper man for selv at dukke op. Selvfølgelig kan man med lidt snilde også bruge en dvd-brænder til lidt mere suspekte ting, men lad nu det ligge...

Vi havde HP's dvd-brænder dvd100i under luppen for en lille måneds tid siden, og drevet er stadigvæk markedets bedste dvd-brænder til indbygning i pc. Godt nok er konkurrenten Pioneer ikke langt efter med DVD-RW-drevet DVR-A03, og det ser ud til, at man kan spare en tusindlap ved at købe drevet fra Pioneer. Prisen på drevene ligger stadig på den forkerte side af 5.000 kroner, men mon ikke den snart falder, lige som medier også gerne snart må blive billigere.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere