Da Nesa i april i år skulle udskifte de ansattes computere, valgte man at udskifte alle på en gang. Man valgte samtidig, at så mange som muligt skulle have bærbare pc’er.
Cirka halvdelen af de 800 medarbejdere fik bærbare, og det var først og fremmest de ansatte i kundecentret, der forblev på stationære computere.
– Vi udskiftede alle, fordi det er vores mål at standardisere arbejdspladsen. Og vi ønskede flest mulige bærbare, for at få fleksibilitet og mobilitet, siger it-chef Lars Engsbro fra Nesa.
Overgangen til bærbare har ifølge it-chefen reduceret omkostningerne betydeligt.
– Tidligere havde omkring halvdelen af medarbejderne to computere – en på arbejde og en hjemme-pc. Det har kun ti procent i dag. Resten tager deres bærbare med hjem. Dermed undgår de, at de glemmer dokumenter på deres anden computer, og it-afdelingen får mindre at holde styr på, siger han.
Mere fleksible arbejdsgange
Nesa bruger det såkaldte free seating-koncept, hvor de bærbare har gjort det lettere for medarbejderne at flytte rundt. Også tastaturer og mus fik kappet ledningen.
– Det er nemmere at arbejde med, og færre ledninger giver mere orden. Vi flyttede for tre år siden til en bygning med store kontorer og mange glasvægge, og det trådløse udstyr passer bedre til denne stil, siger it-chefen.
Nesa er ved at etablere trådløst netværk i håbet om, at det vil øge fleksibiliteten yderligere.
– Det trådløse netværk vil gøre det muligt at koble sig på i mødelokalerne og i atrium-gården, der flittigt bliver brugt til mindre møder. Forventningen er, at der vil være flere ting, man får gjort med det samme, siger Lars Engsbro.
Lokalkontorer tilbage til kablerne
Ikke alle har udelukkende positive erfaringer med at indføre det trådløse kontor. For nogle af pionererne levede den tidlige teknologi med nogle af de første trådløse kort, der fandtes, ikke op til forventningerne.
I 1999 besluttede Kommunernes Revision at flytte selskabets 450 revisorer, hvoraf en del var beskæftiget på de daværende 24 lokalkontorer, over på bærbare computere og at lade kommunikationen foregå via mobilnettene.
Et par år senere måtte virksomheden erkende, at den havde været for tidligt ude, og man flyttede medarbejderne på lokalkontorerne tilbage på faste, kablede netværk, ofte med brug af VPN-forbindelser.
- I dag kommunikerer vores 16 lokalkontorer via ADSL-forbindelser, og de ansatte har VPN-klienter på deres computere. Dengang var mobilforbindelserne var ikke stabile nok og sikkerhedsforholdene var problematiske, siger it-chef Michael Nielsen fra Kommunernes Revision.
– Indtil videre har vi ikke fundet en trådløs løsning, der kan være et alternativ til de kablede forbindelser, vi har i lokalkontorene i dag. Måske kan 3G blive dette alternativ, hvis det er i stand til at opfylde vores krav til sikkerhed og stabilitet, siger han.
Tema om trådløse virksomheder
Computerworld stiller skarpt på trådløse virksomheder og trådløse teknologier i perioden 10. til 21. oktober. Har du en god, trådløs historie at fortælle, er du velkommen til at kontakte redaktionen eller t.daarbak@cw.dk