Dansk softwaresucces for dyr at sælge

Modelleringsværktøjet Farvede Petri Net, der er udviklet på Katrinebjerg i Århus, har store og rige brugere overalt i verden. De har dog ikke betalt for licenserne, for de er gratis. Og det kan ikke betale sig at begynde at sælge dem.

I løbet af næste år forventes der at være cirka 5.000 brugerlicenser på den danske softwaresucces, modelleringsværktøjet Farvede Petri Net (Coloured Petri Nets, CPN), som er på vej til Linux.

Alligevel kan det ikke betale sig at tage penge for det.

Værktøjerne bruges til at skabe overblik over komplicerede processer, når for eksempel Nokia designer en ny mobiltelefon.

De bruges også af store finanshuse som amerikanske Federal Reserve, Bank of Russia og australske Bank of Commonwealth til at analysere pengestrømme.

Og avancerede udviklingshuse som Bell Labs, AT&T, Intel og Lucent bruger CPN, ligesom 40 militære organisationer rundt om i verden bruger værktøjerne til blandt andet at planlægge operationer.

De store brugere til trods er CPN ikke en økonomisk succes. For markedet er trods alt for lille til, at det kan betale sig at sælge licenser.

- Det er mere interessant for os at lave undervisning og projekter og nogle gange yde konsulentbistand og deltage i anvendelsesprojekter, fortæller professor Kurt Jensen, leder af Datalogisk Institut ved Århus Universitet, Daimi.

Antallet af licenser forventes fordoblet fra de nuværende 2.600 til cirka 5.000, når den nuværende Windows-version til efteråret suppleres med en Linux-version.

- Omkring 100 af de amerikanske Fortune 500-virksomheder har en CPN-licens, siger Kurt Jensen.

Han forklarer, at selvom han kunne sælge 200-300 licenser til en høj pris, ville det ikke kunne betale sig.

- For at sælge licenser skal man have sælgere ansat. CPN er en del af vores forskning. Der, hvor der er et marked, er omkring konsulentbistand, og det gør vi også engang imellem, siger Kurt Jensen.

CPN-gruppen i Århus består af ti forskere og fire studenterprogrammører

Den har gennem fem år arbejdet sammen med amerikanske HP, som har støttet CPN-gruppens forskning med otte millioner kroner, men også med finske Nokia og tyske Telekom.

Kurt Jensen, der udviklede modellingssproget CPN i 1980?erne, støtter dog tanken om, at det, der udvikles i forskningsmiljøerne, også bør kommercialiseres.

- Det er jeg enig i, men det her er ikke et godt marked at gå ind på. Der er knap 3.000, der har downloadet CPN i 105 lande. Havde de skulle give bare 500 dollars for en licens, havde der været langt færre, siger han.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere