Fodbold-VM sparker HDTV i gang i Danmark

Næste års VM i fodbold i Tyskland kan blive startfløjtet for HDTV i Danmark. Det er der bred enighed om i branchen. Tyskerne optager alle kampe i den høje digitale kvalitet, og både Canal Digital og Telia Stofa vil gerne levere signalet til danskerne.

Bolden bliver for alvor givet op til digitalt tv i høj kvalitet, også kendt som HDTV, når VM i fodbold næste år finder sted i Tyskland.

Det internationale fodboldforbund, FIFA, har sammen med tyske T-Systems og firmaet HBS allerede testet HDTV ved sommerens Confederations Cup, en forprøve på næste års VM.

Fodbold-VM er verdens største tv-begivenhed, og i branchen er der bred enighed om, at det næste år kan blive det store gennembrud for HDTV i Danmark.

- Der er ingen tvivl om, at VM i fodbold i Tyskland til næste år vil kickstarte HD, og det vil gavne alle, der sælger tv, siger projektchef Gert Svendsen fra Canal Digital.

Dansk interesse

Selskabet lancerer en HDTV-kanal via parabol 1. september og vil meget gerne være dem, der sørger for, at danskerne får HDTV-signalet fra VM næste år.

Også Telia Stofa er varm på tanken om at sende HDTV til danskerne via selskabets kabel-tv-netværk.

- Vi har allerede på laboratorieplan arbejdet med HDTV, men vi vil gerne ud og vise vores brugere kvalitetsforskellen så hurtigt som muligt, siger Jørgen Kristensen, der har ansvar for tv og indhold hos Telia Stofa.

Samtlige 64 kampe til næste års VM, hvor Danmark er en tvivlsom deltager, bliver optaget i høj digital kvalitet i 16:9-format, mens lyden optages som surround sound.

Det betyder, at det enkelte billede bliver fem gange så detaljeret, som man er vant til med et traditionelt tv.

Usikker transmission

Fodboldinteresserede danskere skal dog have et tv eller en fladskærm, der understøtter HDTV, for at få fuldt udnytte af den høje billedkvalitet.

Samtidig skal billedsignalet fra Tyskland og ud til de danske forbrugere, og det er indtil videre det store ubesvarede spørgsmål.

DR og TV 2 forventes at tage det nye digitale sendenet i brug fra april næste år, men her indgår HDTV på grund af store kapacitetskrav ikke umiddelbart i planerne.

Både TDC Kabel TV og Telia Stofa tester dog HDTV, og begge selskaber ville i princippet derfor kunne levere signalet. Det kræver dog, at kunderne skal have nye settop-bokse, der understøtter HDTV.

- Vores hovedstationer er fuldt udrustede til HDTV. Næste skridt er kapaciteten i de kabelanlæg, signalerne skal igennem. Det er et regnestykke, om vi må gå ned i antallet af signaler med nuværende teknologi, siger Jørgen Kristensen fra Telia Stofa.

Historisk øjeblik

Producenten af næste års signal garanterer den højeste kvalitet nogensinde og forventer også et gennembrud for HDTV.

- Vi føler, at vores beslutning ved et tilbageblik vil vise sig at være et afgørende øjeblik i High Definition-historien - som andre store sportsbegivenheder før den vil 2006 FIFA World Cup give momentum til indførelsen af en ny tv-standard, siger Francis Tellier fra firmaet HBS.

Der blev sidste år solgt 60.000 fladskærme i Danmark, og branchen forventer, at salget i år eksploderer til et stykke over det dobbelte, specielt drevet af lavere priser.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


CIO Trends 2024

På denne dag vil nogle af de nominerede til prisen som Årets CIO som keynotes, hvor de deler deres erfaringer og gode råd. Vi dykker desuden ned i de dynamiske ændringer, der præger it-leder rollen, hvor ledelse og strategi spiller en stadig større rolle i de komplekse it-organisationer.

24. september 2024 | Læs mere