Ikke alle parter på markedet vil få økonomisk glæde af teknologien DVB-H, som gør det muligt at sende et hav af tv-kanaler til mobiltelefoner.
Det vurderer teleanalytiker John Strand fra analysefirmaet Strand Consult.
Hans udmelding kommer forud for, at DR, Nokia, Motorola og TDC i samarbejde med DTU til efteråret vil skabe et testnetværk og afprøve teknologien i Danmark.
Ifølge John Strand er problemet, at tv-kanaler med DVB-H sendes på et særskilt digitalt sendenet og dermed ikke skaber trafik i mobilselskabernes netværk.
- Set med en operatørs øjne har jeg svært ved at se, at det er en fed ting. Vi mener, at det her kan have en negativ indflydelse på den trafik, der kommer i nettene, fordi det er et parallelt net, siger han.
Mere tv, mindre telefoni
Risikoen er simpelthen, at brugerne tager tv-delen til sig og derfor bruger mindre tid på at ringe og bruge andre tjenester, som mobilselskaberne tjener penge på.
Tema om digitalt tv
Fra 18. til 29. juli sætter Computerworld i en række artikler fokus på digitalt tv. |
Der er endnu ingen DVB-H-telefoner til salg, men teknologien afprøves for tiden i flere lande. Og snart også i Danmark.
Her er formålet at afprøve teknologien og netop se, hvilke forretningsmuligheder der ligger i at modtage tv på mobiltelefonen.
Fordyrende mellemled
John Strand har dog svært ved at se de store forretningsmuligheder for mobilselskaberne, fordi deres netværk kun kan bruges som returvej, hvis eksempel brugeren vil stemme i et interaktivt tv-show.
Selv peger Nokia på, at mobilselskaberne kan tjene penge på at sælge abonnementer til de forskellige tv-kanaler, men John Strand mener, at det lige så godt kan ske i andre led.
- Hvorfor skal mobilselskaber være fordyrende mellemled, og hvor meget kan de tjene på at sælge de her abonnementer? lyder hans spørgsmål.
Hertil kommer, at tv på mobiltelefonen vil være med til yderligere at skære ned på batteritiden, som i forvejen er presset.
- Det helt store problem er batteritiden. Der kommer flere og flere funktioner, og mange har opdaget, at batteritiden med smartphones er gået fire år baglæns, siger John Strand.
Relevante link