Meta – selskabet bag Facebook, Instagram og WhatsApp – har fået endnu en EU-bøde til samlingen, efter de i går, tirsdag, blev tildelt en bøde på 251 millioner euro, svarende til svimlende 1,87 milliarder danske kroner.
Det er EU, der har sendt milliardbøden afsted, efter den irske databeskyttelseskommission (DPC) har dømt Meta for et større sikkerhedsbrud i Facebook i 2018, der påvirkede 29 millioner brugere på verdensplan.
Det skriver Reuters.
Sikkerhedsbruddet blev forårsaget af en sårbarhed i Facebooks kode, som hackere udnyttede via funktionen "View As". Denne funktion tillod brugere at se, hvordan deres profil så ud for andre, men en fejl gav hackere uautoriseret adgang til brugernes personlige data.
Ud af de 29 millioner berørte Facebook-konti var omkring tre millioner baseret i EU. Meta, som ejer Facebook, har tidligere oplyst, at de hurtigt lukkede sårbarheden og informerede både berørte brugere og den irske datatilsynsmyndighed.
Ifølge DPC førte bruddet til eksponering af følsomme oplysninger såsom fulde navne, kontaktinformation, lokation, arbejdsplads, fødselsdato, religion, køn og endda børns personlige oplysninger.
"Ved at tillade uautoriseret eksponering af profilinformation skabte sårbarhederne bag dette brud en alvorlig risiko for misbrug af disse typer data," udtaler DPC's vicekommissær Graham Doyle i en erklæring.
Meta appellerer afgørelsen
Hurtigt efter at Meta fik bøden stukket i hånden i går, tirsdag, meddelte selskabet, at de vil appellere afgørelsen.
"Vi tog øjeblikkelig handling for at løse problemet, så snart det blev identificeret, og vi informerede proaktivt både de berørte personer og den irske databeskyttelseskommission," lyder det i en udtalelse fra en talsmand for Meta.
DPC har siden implementeringen af GDPR-lovgivningen i 2018 udstedt bøder til Meta på næsten tre milliarder euro.
Blandt disse er en rekordbøde på 1,2 milliarder euro fra 2023, som Meta ligeledes har appelleret.
Den seneste bøde understreger EU’s vedholdende fokus på at håndhæve databeskyttelsesregler over for store tech-virksomheder, der opererer i regionen.