Artikel top billede

(Foto: PCWorld)

Test af prisvenligt grafikkort: Det her er årtiets bedste køb

Test: Intels anden generation af grafikkort byder på masser af valuta for pengene.

2020’erne har ikke været noget synderligt sjovt årti at købe grafikkort i.

Siden corona-pandemien i marts 2020 fik sendte den halve klode hjem og arbejde, er priserne på grafikkort skudt i vejret – og de er ikke rigtig kommet ned siden.

Det laver Intel dog om på denne uge med lanceringen af sin anden generation af dedikerede grafikkort i form af Arc B580-kortet, som første proponent for det, der omtales som ’Battle Mage’-arkitekturen.

De danske debutpriser begynder ved 2.299 kroner, og for første gang i lang tid rykkes der nu ved, hvad der kan forventes i prislejet omkring de 2.000 kroner.

Skabt til 1440p

Mens det hidtil har været svært at trække de nyeste spil i andet end Full HD-opløsninger, er Intels nye grafikkort udstyret til at trække de højere Quad HD-opløsninger takket være blandt andet 12 gigabyte GDDR6-videohukommelse over en 192-bit bus.

Her finder man samtidig 20 af Intels reviderede Xe-regnemoduler, som sammen giver 2.560 regnekerner at rutte med.

Selv om det udgør en væsentlig numerisk tilbagegang i forhold til forgængeren fra Intel, Arc A750, skulle det nye kort være næsten 25 procent hurtigere i snit, forsikrer Intel.

Samtidig loves der 10 procent højere ydelse end Nvidias mest prisvenlige grafikkort i RTX 4000-serien: Geforce RTX 4060 8 gb – hvis dagspris i dag er identisk med Arc B580.

En seriøs udfordrer

Et er hvad Intel lover, noget andet er de performance-tal, som kortet leverer i praksis.

Her viser tests udarbejdet af Computerworlds søstermedie, PCWorld, at der er noget om snakken fra Intel.

I krævende spil som Cyberpunk 2077 og Returnal leveres der ydelser i en liga over både Intels Arc A750, AMD’s RX 7600 og Nvidias GeForce RTX 4060.

Her bemærker man, at det nye Intel-kort leverer omtrent samme ydelse ved den høje 1440p-opløsning, som de øvrige kort ved Full HD-opløsning.

Omvendt forholder det sig så i et par spil, nemlig Black Myth: Wukong og Call of Duty: Black Ops 6.

Geforce RTX 4060 og Intel B580 er nogenlunde jævnbyrdige i de øvrige testede spil-discipliner: Watch Dogs Legion, Assassins Creed Valhalla, Rainbow Six Siege, Senuas Saga: Hellblade 2.

Nyttige funktioner

En noteværdig fremgang ved det nye kort er, at det at slå Raytracing-funktioner til ikke længere takserer systemet så hårdt.

I et spil som CyberPunk 2077 er den avancerede lyseffekt anvendelig i de testede opløsninger.

Med den nye kollektion introducerer Intel samtidig en revideret pendant til Nvidias DLSS 3 teknik, Intell XeSS 2 FG, som gør det muligt at bruge kunstig intelligens til at generere yderlige frames.

Indtil videre er det dog alene en spiltitel, som er født med undertsøttelse af XeSS2, nemlig F1 ’24.

Intels historik med XeSS version et er dog opløftende, og denne understøttes i hele 150 forskellige spiltitler til trods for, at Intel er den nye dreng i grafikkort-klassen.

I takt med at Intel får udbredt understøttelsen af XeSS 2, kan det forventes, at langt flere titler kan komme op og ramme flydende 1440p-grafik med AI-opskalering og frame generation slået til.

Selve strømforbruget er også revideret, så det holder sig inden for et 190 watts strømbudget mod 225 watt i et Arc A750- kort.

Det mest strømeffektive kort på markedet er dog fortsat Nvidias RTX 4060, som kan klare sig med et 115 watts-strøm.

Prisstærk nyhed

Er du på udkig efter et anvendeligt grafikkort til omkring 2.000 kroner, har udvalget længe været yderst begrænset.

Intels Arc A750 kort og AMD’s RX 7600 kort har længe være de eneste muligheder, men hvor ydelsen ikke var til meget mere end 1080p gaming – og sjældent med alle effekterne slået til.

Med 12 gigabyte hukommelse og et regulært ydelsesløf åbnes der op for højere end Full HD-opløsninger i en række spil, hvilket er noget, som vi ikke har set endnu i det her årti.


Loading ikon