Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Morgen-briefing: Mange danske it- og sikkerhedschefer forstår ikke kvanteteknologi / Europæisk AI-komet frigiver to nye modeller / Norsk datacenter vil drive backup-generatorer på planteolie

Mange danske it- og sikkerhedschefer forstår ikke kvanteteknologi. Europæisk AI-komet frigiver to nye modeller. Norsk datacenter vil drive backup-generatorer på planteolie. Elon Musk donerede en halv milliard kroner til Trumps valgkamp på tre måneder. It-ansvarlige på stribe falder selv for phishing-angreb, og så er det i dag 117 år siden den første trådløse transatlantiske telegraftjeneste åbnede.

Go’ morn

Du har i dag slået øjnene op til endnu en sprød oktobermorgen i skolernes efterårsferie.

Igen i dag er det Jacob Wittorff, der er stået tidligt op for at stå vagt ved nyhedsmuren, mens børnefamilier over hele landet stadig slumrer trygt og godt i deres feriehuse i Lalandia.

Dagens første nyhed handler om kvanteteknologi.

Mange danske it- og sikkerhedschefer forstår ikke kvanteteknologi

Kvanteteknologi er komplekst, og det afspejler sig også i en ny undersøgelse blandt 150 nordiske it- og sikkerhedschefer.

Den viser, at 57 procent af de adspurgte danske it- og sikkerhedschefer i undersøgelsen erkender, at de har en dårlig eller meget dårlig forståelse for kvanteteknologi, mens resten... er fyldt med løgn.

Nej, spøg til side.

For undersøgelsens resultater peger ifølge GlobalConnect på, at danske virksomheder ikke er tilstrækkeligt parate til at udnytte kvanteteknologiens muligheder.

Undersøgelsen viser, at det tilsvarende tal blandt it- og sikkerhedschefer i Norge og Sverige er henholdsvis 50 og 40 procent.

”Både private og offentlige organisationer bliver nødt til at tage stilling til de store sikkerhedsrisici, kvanteteknologien fører med sig, før det er for sent. Sørger vi for en robust og sikker digital infrastruktur, kan vi fokusere på de mange fantastiske muligheder, kvanteteknologien tilbyder,” siger Anna Granö, b2b-direktør i GlobalConnect, ifølge undersøgelsen.

Den europæiske AI-komet Mistral frigiver to nye modeller

Det franske AI-firma Mistral, der tidligere på året lukkede den største europæiske investeringsrunde nogensinde, har i dag lanceret to helt nye generative kunstig intelligens-modeller.

Mistral kalder sin nye familie af AI-modeller for “Les Ministraux,” og de to nye modeller hedder Ministral 3B og Ministral 8B.

De nye modeller er designet til at blive afviklet på edge-enheder, hvilket vil sige bærbare computere og telefoner.

“De mest innovative af vores kunder og partnere har i stigende grad efterspurgt lokal, privatlivsfokuseret databehandling til kritiske applikationer, der lokalt på enheden kan bruges i forbindelse med oversættelser, internetfri smarte assistenter, lokale analyser og autonome robotter,” skriver Mistral i et blogindlæg.

Mistral blev i forbindelse med investeringsrunden tidligere på året vurderet til at være 41 milliarder danske kroner værd.

Norsk datacenter vil drive backup-generatorer på planteolie

Hos vores venner i oliestaten mod nord har datacenter-operatøren Stack Infrastructure besluttet at bruge biobrændstof i backup-generatorerne i et nyt datacenter i Oslo.

Det skriver mediet The Register.

Ifølge mediet vil den nye datacenterfacilitet, som har navnet OSL04, anvende HVO 100, der også er kendt som fossilfri diesel og består af 100 procent planteolie. Det udleder mindre CO2 og producerer færre af de skadelige fine partikler.

Elon Musk donerede en halv milliard kroner til Trumps valgkamp på tre måneder

På blot tre måneder har Elon Musk doneret 75 millioner dollar – eller lidt mere end en halv milliard kroner – til valgfonden America PAC, der bidrager til Donald Trumps valgkamp.

Det viser dokumenter, som America PAC tirsdag indgav til den amerikanske valgkommission, FEC.

It-ansvarlige på stribe falder selv for phishing-angreb

To ud af tre it-ansvarlige er selv faldet for et phishing-angreb.

Det viser en ny undersøgelse fra it-sikkerhedsfirmaet Arctic Wolf, der bygger på data fra 1.500 it- og sikkerhedsansvarlige i 16 forskellige lande, herunder de nordiske.

“Cybersikkerhed handler ikke kun om teknologi – det handler om mennesker. Efterhånden som trusselsaktører bliver mere sofistikerede, må sikkerhedslederne bevæge sig ud over traditionelle sikkerhedstræningsmetoder og indføre en omfattende strategi for håndtering af menneskelige risici,” oplyser Adam Merre, it-sikkerhedschef hos Arctic Wolf i en pressemeddelse

I dag for 117 år siden åbnede den første trådløse transatlantiske telegraftjeneste

Den berømte radiotekniker og opfinder Guglielmo Marconi åbnede 17. oktober 1907 den første kommercielle trådløse transatlantiske telegraftjeneste, der blev drevet mellem Glace Bay i det østlige Canada og Clifden i Irland.