Artikel top billede

Google tvinges til åbne op for andre app-butikker i Android

Fremover skal du kunne bruge alternativer til Googles Play-butik på Android-telefoner. Det sker efter, at spilproducenten Epic Games sidste år anklagede Google for konkurrenceforvridning ved at have en lukket platform.

En amerikansk dommer har beordret Google til at ændre sin forretningsmodel for mobile apps, hvilket betyder, at Android-brugere snart kan benytte sig af alternativer til Googles Play-butik.

Dommen følger en afgørelse fra en jury sidste år, hvor spilproducenten Epic Games, kendt for “Fortnite”, anklagede Google for konkurrenceforvridning.

Ved en distriktsdomstol i San Francisco blev der i går aftes fremsat et påbud, der kræver, at Google åbner sin Play Store for større konkurrence, herunder ved at gøre det muligt at hente Android-apps fra alternative kilder.

For at sikre efterlevelse af dommen vil en trepersoners komité blive oprettet til at overvåge og implementere påbuddet.

Epic Games, der i 2020 indgav søgsmålet mod Google, hævdede, at teknologigiganten havde monopoliseret adgangen til apps på Android-enheder og begrænset, hvordan forbrugerne kan betale for køb i apps.

Juryen blev i december 2023 overbevist om, at Google ulovligt hæmmede konkurrence gennem sin kontrol over appdistribution og betalinger, hvilket førte til gårsdagens dom.

Google forsøgte at få retten til at afvise de ændringer, som Epic Games havde foreslået, med den begrundelse, at de ville være dyre, alt for restriktive og kunne skade forbrugernes privatliv og sikkerhed.

Dog blev disse argumenter i overvejende grad afvist af dommeren.

Dommeren i sagen påpegede i sin udtalelse til Googles advokater, at virksomheden nu står over for omkostninger for at rette op på den konkurrenceforvridning, den blev fundet skyldig i.

Google hårdt ramt af retsager

Retssagen om det konkurrenceforvridende og lukkede Android-miljø er langt fra Googles eneste antitrust-sag.

I en separat sag i Washington blev det for nylig afgjort, at Google ulovligt havde monopoliseret søgemarkedet ved at bruge milliarder på at blive internettets standardsøgemaskine.

Derudover står Google også over for en retssag fra det amerikanske justitsministerium vedrørende virksomhedens dominans på annoncemarkedet.

Google har benægtet alle anklager i de tre sager.