Artikel top billede

(Foto: unsplash)

Norge vil være verdens mest digitaliserede land

Den stenrige norske nation går nu efter guldet i konkurrencen om at bliver verdensmester i digitalisering

Norge skal være verdensmester i digitalisering.

Den norske regering har netop lanceret en ambitiøs plan, som skal realisere målet frem mod 2030.

Omkostningerne er ikke nævnt i planen, men den stenrige norske nation har masser af milliarder på kistebunden til at realisere drømmen.

Strategien er omfattende. Det handler om modernisering af den offentlige sektor, erhvervsudvikling, kompetenceudvikling, kriminalitetsbekæmpelse, digital infrastruktur, grøn og digital omstilling, inkludering samt den måde, børn og unge bruger devices med skærme.

“Med digitaliseringsstrategien sætter vi fart på en større og vigtig omstrukturering af Norge. Borgerne får adgang til enklere og mere sammenhængende offentlige tjenester. Erhverv og offentlige instanser får en fælles infrastruktur til at bruge kunstig intelligens og adgang til store mængder data, som de i øjeblikket ikke har. Og så vil vi beskytte børn og unge mod passiv skærmbrug og stille krav til tech-virksomheder, der i dag har for meget magt”, siger den norske digitaliserings- og administrationsminister Karianne Tung.

Et af elementerne i planen er bedre adgang til nettet for alle borgere. Nordmændene vil blive tilbudt højhastighedsbredbånd med mindst 1 Gbit/s downloadhastighed og bedre mobildækning, tilbud om digitale wallets og elektronisk ID og tilbud om at udvikle basale digitale færdigheder.

Og så vil planen styrke privatlivets fred og nordmændenes modstand mod desinformation.

Et andet element er, at hele den offentlige sektor skal digitaliseres.

Målet er at tilbyde hurtigere sagsbehandling, for at skabe bedre digitale ydelser og for at frigøre tid og ressourcer til de vigtigste opgaver. Ifølge planen skal der ske en langsigtet prioritering af digitaliseringstiltag i staten for at sikre, at digitaliseringen sker i de områder, der har størst behov, og som giver størst samfundsnytte.

At skabe værdi med data og AI er et tredje indsatsområde.

Norge vil bygge en national infrastruktur til kunstig intelligens, der kan bruges til forskning, forretningsudvikling og en mere moderne offentlig sektor. Regeringen vil prioritere en lov om datadeling og give offentlige og private virksomheder adgang til data fra den offentlige sektor til innovation og værdiskabelse.

Den norske regering skæver også kraftigt mod EU, for man vil ifølge planen skabe stærke synergier mellem norsk og europæisk digitaliseringspolitik. Regeringen vil også arbejde for, at AI-forordningen bliver implementeret i norsk lovgivning så hurtigt som muligt.

Kompetenceudvikling er også en vigtig del af planen. Norge vil opbygge en stærkere digital kompetence for at lykkes med den grønne og digitale omstilling lige fra folkeskolen over videregående uddannelser til efter- og videreuddannelse.

Norge vil styrke erhvervslivets konkurrenceevne gennem innovativ brug og deling af data, kunstig intelligens og nye teknologier såsom 5G. Digitalisering skal være drivkraften for forandringer og for at skabe nye virksomheder og nye virksomheder. Nystartede virksomheder skal have gode rammevilkår.

Sikker digital opdragelse er planens sidste ben. Den norske regering vil sikre, at alle får mulighed for at deltage i det digitale samfund, og man vil beskytte borgerne mod digitale trusler og angreb. Børn og unge skal lære at bruge teknologi på en ansvarlig måde, og skærmbrug skal blive mere bevidst, både i undervisningen og i fritiden.

Norge vil også indføre en skærpet regulering af markedsføring rettet mod børn og unge og stille krav til store tech-virksomheder, hvor de har for meget magt.

Den norske regering vil straks begynde at implementere strategien. Man vil i fremtiden blandt andet fremsætte forslag til en ny datadelingslov, overveje en aldersgrænse for brug af sociale medier og indføre de europæiske kunstig intelligens-regler i norsk lov.