Artikel top billede

Norge har 287,5 milliarder kroner investeret i Microsoft. (Foto: Unsplash / Praswin Prakashan)

Microsoft, Apple og Nvidia har gjort Norge 1000 milliarder rigere i 2024

Norges oliefond er nu mere end 11.200 milliarder kroner værd – det svarer til, at hver nordmand har 1,9 millioner kroner i fonden.

24. december 1969 fandt man for første gang olie i den norske undergrund.

Siden har olien gjort Norge til et af de mest velhavende lande i verden, og i 1990 oprettede man en statslig oliefond, hvor landet investerer mange af de oprindelige oliemilliarder i blandt andet aktier.

Og så er det slet ikke dårligt, når ens største investeringer er i it- og tech-industrien.

Størstedelen af oliefondens mange milliarder er nemlig placeret i henholdsvis Microsoft, 287,5 milliarder kroner, Apple, 248 milliarder kroner og Nvidia, 239 milliarder kroner.

Investeringerne er den primære årsag til, at Norges Oliefond har opnået et samlet afkast på 12,5 procent i første halvår 2024 - hvilket i danske kroner og øre svarer til et afkast på over 1000 milliarder kroner.

”Resultatet var primært drevet af teknologiaktierne på grund af øget efterspørgsel efter nye løsninger inden for kunstig intelligens,” siger Nicolai Tangen, CEO i Norges Bank Investment Management, der forvalter de mange milliarder.

Selvom tech-aktierne har været på tilbagegang de seneste uger, er fondens tre største positioner stadig steget meget i 2024.

Microsoft-aktien er steget 11,6 procent, Apple-aktien er vokset 19,1 procent, mens Nvidia er den klare højdespringer med en stigning på hele 141,1 procent i 2024.

Tæt på to millioner til hver nordmand

I dag er Norges oliefond over 11.200 milliarder kroner værd, hvilket svarer til, at hver nordmand har cirka 1,9 millioner kroner sparet op i fonden.

Det er dog ikke bare penge, som den enkelte nordmand kan hive ud og bruge, som de vil.

Fondens mange milliarder skal nemlig bruges på at sikre Norges fremtidige generationer, når undergrunden engang løber tør for olie. Og så er fonden et ekstra sikkerhedsnet under Norges økonomi, der kan forsikre Danmarks naboland mod selv de værste økonomiske kriser.

Regeringen i Norge kan også bruge fonden til at dække eventuelle huller i statsbudgettet.

Fonden er en af verdens største og ejer i gennemsnit 1,5 procent af alle børsnoterede aktier i verden. Den investerer også i obligationer, herunder i den danske stat.

Derudover ejer fonden blandt andet bygninger på Times Square i New York og på Oxford Street i London, ligesom den også ejer en stor portion aktier i danske DSV, Mærsk og Novo Nordisk.