Artikel top billede

Droner i krig - sådan anvendes de mest effektivt på slagmarken

Med en ny spotudstilling har Krigsmuseet åbnet dørene for den slags droner, som er blevet vigtige og relativt billige våben i moderne krigsførelse, ikke mindst i Ukraine.

Tanks, kemiske våben, fly, ubåde, langtrækkende missiler og atombomber.

Nye opfindelser har spillet afgørende roller i fortidens krige, og det gør de både i nutidens og fremtidens krige.

I disse år er det især droner, der er det helt nye våben på slagmarken. Igen og igen ser vi videoer af russiske droneangreb rettet mod Ukraine – ligesom ukrainske dronepiloter spreder skræk og rædsel blandt de invaderende russiske soldater.

Og tidligere på året var det danske soldater på fregatten Ivar Huitfeldt, der i Det Røde Hav måtte afværge droneangreb fra fjendtligtsindede styrker fra Houthi-bevægelsen.

Det er således en yderst relevant spotudstilling, som Krigsmuseet i København netop har slået dørene op for med ”Game Changer? Droner i krig”.

Her kan man som gæst komme tættere på både små og store droner og forstå, hvordan de bliver brugt i krig.

Men også hvordan droner har udviklet sig – og hvad de kommer til at betyde for fremtidens krige.

På grund af den igangværende krig har det ikke været muligt at transportere en ukrainsk drone fra slagmarken til København.

Til gengæld kan man se og høre en ukrainsk dronepilot fortælle om sin indsats i krigen – og hvordan han har det, når han via sin drone får ram på russiske styrker.

Der er dog også masser af fysiske droner i udstillingen – hvoraf den mindste Black Hornet kan skjules i en hånd og bruges til at kigge rundt om det næste hjørne, flyve ind i en fjendtlig bygning eller rekognoscere over den nærmeste bakke.

Gæster kan også komme helt tæt på, når danske soldater tilbage i 2017 bruger en Puma-drone til overvågning i Irak – og få en fornemmelse af, hvordan dronen både kan skabe overblik og komme helt ned i detaljen i den irakiske hverdag.

Det er også muligt at prøve, om man kan snyde en drone med et termisk kamera, der måler varmeforskelle.

Og så er der fremtidens brug af droner, som med indbygget kunstig intelligens kan operere uden menneskelige piloter og angribe i flok med konstant viden om sine artsfællers placering. Det scenarie fortæller udstillingens eksperter selvfølgelig også om.

Kommer man forbi Krigsmuseet inden nytår, kan man i øvrigt også nå at se og mærke den store udstilling om krigen i Afghanistan. Der er nemlig fri adgang til det øvrige museum, når entreen er betalt.

Spotudstilling: Game Changer? Droner i krig

Hvor: Krigsmuseet, Tøjhusgade 3, 1220 København K