Artikel top billede

Rammer tech-virksomheder verden over: Tvinges til at flytte

Det er sværere at gøre forretning, når man rammes af sanktioner eller forbud. Det oplever flere og flere store it- og tech-virksomheder verden over i et mere komplekst sikkerhedsbillede.

I takt med at geopolitiske spændinger intensiveres globalt, tvinges teknologivirksomheder verden over til at tage dramatiske skridt for at navigere i et stadig mere komplekst internationalt miljø.

Det gælder både i Kina, USA og Rusland, hvor virksomheder nærmest er blevet bandlyst og forbudt.

Men også i Danmark og andre europæiske lande.

Yandex' flugt fra Rusland

Det seneste skud på stammen er Yandex, som er en af Ruslands teknologiske sværvægtere, men som har forladt sit hjemland for at etablere sig i Holland.

Efter at have gennemført et salg på 4,8 milliarder dollar (cirka 32,9 milliarder kroner) til en gruppe lokale investorer i februar, kan Yandex nu officielt afslutte sine operationer i Rusland.

Det gør det til den største virksomheds-exit ud af Rusland siden landet invaderede Ukraine for mere end to år siden.

Samtidig ændrer virksomheden navn til Nebius Group og omlægger sin virksomhedsstruktur væk fra selskabets russiske rødder.

Nebius Group vil fremover operere fra sit hovedkvarter i Schiphol, under ledelse af stifteren Arkady Volozh.

Yandex-stifteren, der blev fjernet fra EU's sanktionsliste i marts i år, genoptager atter sin rolle som administrerende direktør.

Han var tidligere kommet på sanktionslisten på grund af beskyldninger om at sprede propaganda gennem Yandex.

John Boynton, bestyrelsesformand i Nebius Group, udtalte i forbindelsen med flytningen, at virksomhedens brud med Rusland er definitivt.

"Dagens meddelelse markerer afslutningen på et langt og kompliceret kapitel i vores virksomheds liv. Alle bånd til Rusland er nu kappet," sagde han.

Kasperskys tilbagetrækning fra USA

Et andet eksempel på en russisk virksomhed, der forlader et land, er sikkerhedsfirmaet Kaspersky.

Men i stedet for at forlade Rusland, så har været det russiske firma været nødtvunget til at forlade USA.

Det er sket efter amerikansk pres og påstande om for tætte bånd til den russiske regering, som har ført til et regulært forbud.

Forbuddet har betydet, at Kaspersky har fået forbud mod at handle med sine sikkerhedsløsninger i USA.

Forbuddet træder i kraft 20. juli, og fra 29. september er det ikke længere tilladt at opdatere softwaren, hvilket betyder, at kunder nu skal søge efter alternative leverandører.

Også kinesisk teknologi ramt

I en parallel udvikling besluttede Tyskland for nylig at udfase kinesisk teknologi fra deres 5G-netværk.

Beslutning blev argumenteret med sikkerhedsbekymringer over Huawes og ZTE’s tætte forbindelse til det kinesiske styre.

Det er ikke noget særsyn, at de kinesiske tech-virksomheder ses tæt efter i sømmene.

I slutningen af april sidste år tvang Center for Cybersikkerhed telegiganten TDC Net til at droppe samarbejdet med Huawei om det såkaldte transportnetværk DWDM.

Det skete med hjemmel i den relativt nye telesikkerhedslov, der trådte i kraft i 2021.

Huawei har længe været en samarbejdspartner for den danske telegigant på en række områder. Det kinesiske selskab lå også lunt i svinget til at vinde kontrakten til at udrulle 5G-netværket.

Slutteligt har man også set, hvordan USA har forbudt det kinesiskejede TikTok fra januar 2025, medmindre virksomheden frasælger sin amerikanske del af forretningen.

Eksemplerne er mange - og flere end dem, der er opremset her.

De demonstrerer dog alle, hvordan geopolitiske spændinger kan presse tech-virksomheder til enten at trække sig fra nøglemarkeder eller reorganisere deres globale operationer fuldkommen.