Artikel top billede

(Foto: Pixabay)

Microsoft lukker kæmpe klagesag over sine cloud-licenser i EU med forlig

Det lader nu til, at Microsoft og en række europæiske cloud-udbydere er blevet enige om et forlig i længerevarende konkurrence-fejde.

Efter en længerevarende tvist har Microsoft indgået en aftale med en række europæiske cloud-tjenesteudbydere, der har klaget over den amerikanske tech-gigants påståede unfair cloud-licenser samt for at misbruge sin dominans til fordel for sin egen cloud-service, Azure.

Tvisten omfattede flere europæiske cloud-udbydere, som var forenet under paraplyorganisationen CISPE (Cloud Infrastructure Providers in Europe).

Blandt de klagende parter er også Azures største konkurrent, Amazons cloud-forretning AWS, skriver Reuters.

Parterne har beskyldt Microsoft for at anvende uretfærdige metoder til at markedsføre Azure, herunder specifikt de højere gebyrer, som Windows-leverandøren har opkrævet for brug af Office uden for Azure.

Løsning i sigte

Konflikten synes nu at nærme sig en afslutning.

Microsoft har nemlig forpligtet sig til at kompensere de berørte parter, hvis de trækker deres officielle klage tilbage.

Klagen blev oprindeligt indgivet til EU's konkurrencemyndigheder i november 2022.

Microsoft har også lovet at foretage de nødvendige ændringer i deres softwarelicenser for at undgå fremtidige tvister. Disse ændringer forventes implementeret inden for ni måneder.

"Cispe har ladet tvivlen komme Microsoft til gode og tror, at denne aftale vil sikre lige vilkår for europæiske cloud-infrastrukturtjenesteudbydere og deres kunder," siger Francisco Mingorance, generalsekretær for CISPE ifølge mediet.

Ikke alle er tilfredse

Aftalen mellem Microsoft og CISPE har dog ikke mødt udbredt tilfredshed.

En talsperson for Amazon har kritiseret aftalen og mener fortsat, at der skal kæmpes videre, indtil Microsoft ophører med alle uretfærdige praksisser.

"Desværre leverer denne aftale intet til det store flertal af Microsofts kunder, som ikke kan anvende den cloud-løsning, de foretrækker i Europa og resten af verden," fortalte talspersonen til mediet Politico.

Microsoft har ellers i løbet af denne mere end to år lange sag fritaget AWS-brugere for de ekstra gebyrer.

Google har samtidig indgivet en klage til den amerikanske Federal Trade Commission for at få undersøgt denne og andre uretfærdige licenspraksisser.