Artikel top billede

EU lukker sag mod Apple: Åbner op for betaling med MobilePay og Google Pay på din Iphone

Efter fire års kamp accepterer EU nu Apples løsningsforslag, der vil gøre det muligt for konkurrenter at træde ind i det lukrative marked for mobilbetalinger på iPhones.

Apples betalingsløsning, Apple Pay, er stormet frem de seneste år, og mange lader i dag det fysiske dankort blive hjemme for i stedet at betale for deres varer med to klik på siden af deres iPhone.

Men det har indtil nu udelukkende været Apples egen betalingsløsning, Apple Pay, man har kunnet bruge, hvis man ville benytte sin iPhone til direkte at betale i fysiske butikker.

Indtil nu – for nu åbner Apple op for, at konkurrenter også kan bruge deres populære tap-and-go-mobilbetalingssystem.

Det sker efter, at EU’s konkurrencemyndigheder i 2020 åbnede en antitrust-undersøgelse mod Apple, fordi de fandt det konkurrenceforvridende, at der ikke fandtes alternativer til Apple Pay på iPhones.

I januar accepterede Apple at åbne op for teknologien og sendte et løsningsforslag ind til EU, hvor konkurrerende betalingsløsninger også kunne bruges på iPhones.

Fra starten af januar til midt februar har EU testet Apples nye løsning, som de i dag officielt har accepteret.

"Fra nu af vil konkurrenterne kunne konkurrere effektivt med Apple Pay om mobilbetalinger med iPhone i butikker. Så forbrugerne får et bredere udvalg af sikre og innovative mobile tegnebøger at vælge imellem," skriver Margrethe Vestager, konkurrencekommissær i EU, i en pressemeddelelse fra EU.

EU binder samtidig Apple til at holde løsningen åben i minimum 10 år.

"Dagens afgørelse gør Apples løfter juridisk bindende. Den åbner for konkurrencen i denne afgørende sektor ved at forhindre, at Apple kan ekskludere andre mobile betalingstjenester fra iPhonens økosystem," fortsætter Margrethe Vestager.

Mere end 3.000 banker og udstedere i Europa tilbyder lige nu Apple Pay, og ifølge hjemmesiden Statista har løsningen mere end 500 millioner brugere på verdensplan og er tilgængelig i 171 lande.

MobilePay: ”Det her er fantastisk nyt”

Åbningen af Apples mobilbetalingssystem vil med meget stor sandsynlighed få konkurrerende mobile ”wallets” til at kaste sig ind i det ellers meget lukkede iPhone-land.

Da Apple tilbage i januar indsendte løsningsforslaget til EU, kaldte MobilePay det ”en rigtig game changer for mobile wallets,” hvis ellers Apple ville holde deres løfte om at åbne deres betalingssystem.

"Det her er fantastisk nyt for alle brugere af digitale betalinger. Vi har kæmpet længe og kan kun bifalde EU’s konsekvente arbejde med at sikre fri konkurrence. Den bedste løsning bør vinde," udtalte Rune Garborg, CEO Vipps MobilePay, dengang i en pressemeddelelse.

Også Google kan få glæde af dagens EU-afgørelse, da deres Google Pay hidtil udelukkende har været tilgængelig på Android-telefoner.

Derudover bliver det spændende at se, om andre konkurrenter vil kaste sig ind på det mobile wallet-marked, efter Apple har åbnet løsningen op.