Artikel top billede

Julian Assange kan formentlig kan vende tilbage til sit fødeland Australien som en fri mand retssagen i morgen, onsdag 26. juni. (Foto: Unsplash / Samuel Regan-Asante)

WikiLeaks-stifter Julian Assange løsladt efter 1.901 dage i fængsel: Vil tilstå spionage mod USA

Efter fem år som indespærret i et topsikret fængsel i London, vil Julian Assange nu erklære sig skyldig i at have brudt den amerikanske spionagelov.

”JULIAN ASSANGE IS FREE”

Sådan skriver WikiLeaks på X, hvor organisationen også deler en video af Julian Assange, der går ombord på et udenrigsfly.

Efter fem år som indespærret i det topsikrede fængsel Belmarsh i London, formodes det, at Julian Assange nu er klar til at erklære sig skyldig i at have brudt den amerikanske spionagelovgivning i en retssag, der starter i morgen, onsdag.

USA har i flere år anklaget Julian Assange for at have lækket mere end 10 millioner tophemmelige dokumenter fra det amerikanske diplomati og militær på sin hjemmeside WikiLeaks.

Blandt andet delte Julian Assange i 2010 en video, der viste, hvordan en amerikansk militærhelikopter dræbte flere civile og to journalister i Bagdad under Irak-krigen.

Fra slutningen af 2009 samarbejdede Assange desuden - ifølge den amerikanske regering - med Chelsea Manning, en militær efterretningsanalytiker, om at bruge sin WikiLeaks hjemmeside til at offentliggøre titusindvis af aktivitetsrapporter om krigen i Afghanistan, hundredtusindvis af rapporter om krigen i Irak og vurderingsnotater om fanger i den amerikanske fangelejr i Guantánamo Bay.

Bliver idømt 62 måneders fængsel

Ifølge NBC News indgav Assanges juridiske repræsentanter i går, mandag, en aftale til USA, hvor det forventes, at Assange vil erklære sig skyldig i USA’s anklage om spionage i morgen, onsdag.

Her vil han ifølge mediet blive idømt 62 måneders fængsel, hvilket han allerede har afsonet i fængslet i London. Det betyder, at Julian Assange formentlig frit kan vende tilbage til sit fødeland Australien efter morgendagens retssag.

Forud for de fem år i fængslet i London har Assange tilbragt syv år i eksil på den ecuadorianske ambassade i London - hvor han fik to børn med sin forsvarer, Stella Assange, som han i dag er gift med.

I april 2019 blev Julian Assanges asyl inddraget, og han blev båret ud af ambassaden med magt og arresteret af det engelske politi.