Artikel top billede

SAP Danmark med Mikkel Stavnsbo i spidsen kom salgsmæssigt vældig fint ud af 2023, viser selskabets spritnye regnskab. (Foto: SAP Danmark)

SAP Danmarks omsætning vokser - men driftsresultatet skrumper år for år

SAP’s omsætning i Danmark voksede pænt i 2023 - og langt, langt bedre end forventet. Men driften er en lidt kedelig historie, for overskuddet er faldet næsten hvert år siden 2019.

Opdateret med kommentar fra Mikkel Stavnsbo.

SAP Danmark med direktør Mikkel Stavnsbo i spidsen kom salgsmæssigt vældig fint ud af 2023, viser selskabets spritnye regnskab.

Den danske omsætning voksede med ikke mindre end 15 procent til cirka 2,3 milliarder kroner i forhold til året før, og det er et betydeligt bedre resultat end forventet.

Ledelsen skriver i regnskabet, at der faktisk ikke var nogen forventninger til nogen omsætningsvækst i 2023, men derimod til et fald i omsætningen på fire procent.

Det skyldes “den komplicerede økonomiske og politiske situation i Europa i 2023”, skriver ledelsen.

At 2023-omsætningen alligevel blev så god, tager ledelsen som udtryk for, at SAP fortsat har en førende position inden for ERP.

Til gengæld ser det skidt ud for driftsresultatet. Det faldt godt 37 procent til næsten 92 millioner kroner mod næsten 147 millioner kroner året før.

Faktisk er SAP Danmarks driftsresultat faldet støt siden 2019, hvis man ser bort fra 2021-regnskabet.

Selskabets omsætning i 2019 var lige godt to milliarder kroner med et driftsresultat på cirka 257 millioner kroner.

SAP’s ledelse skriver i regnskabet, at bruttomarginen - også kaldet dækningsgraden - faldt til 22,6 procent mod 26,8 procent året før.

Det skyldes “stigende udgifter til interne købte tjenester relateret til udvikling af cloudtjenesteinfrastruktur og andre udgifter i 2023 på grund af de globale konsekvenser af den igangværende krig i Ukraine”.

Resultatet på bundlinjen er også en temmelig konstant nedadgående affære - bortset fra 2021.

Overskud efter skat faldt næsten 24 procent fra 112,2 millioner kroner i 2022 til 85,6 millioner kroner i 2023.

I 2019 var overskuddet efter skat på godt 200 millioner kroner, selv om omsætningen altså var næsten 300 millioner kroner lavere end i 2023.

Mikkel Stavnsbo, administrerende direktør for for SAP Danmark har denne kommentar:

”2023 var et meget succesfyldt år som resulterede i det bedste år nogensinde i SAP Danmarks 36-årige historie. Vores cloud forretning er i stor vækst og kunderne støtter talstærkt op om RISE with SAP, vores forretningstransformationsprogram som understøtter virksomheder i at flytte deres on premise ERP og it-landskab i skyen. Salling Group, Danfoss, ATP, Søstrene Grene og Lemvigh-Müller er alle eksempler på SAP kunder, som nu er ved at transformere deres måde at drive forretning på med RISE with SAP."

"SAP investerer massivt i nye vækstområder som for eksempel SAP Business AI, hvilket er utrolig vigtigt for at sikre vores fortsatte relevans og konkurrenceevne. Samtidig har forretningsmodellen for cloud versus on premise en lavere margin. Så faktisk er den lavere bruttomargin et udtryk for at forretningen går præcis den vej den skal, og jeg synes bestemt, vi i den grad leverer på SAPs overordnede strategi.”