Artikel top billede

(Foto: JumpStory)

Masser af begejstring for AI i store nordiske firmaer … men også masser af bekymring og uvidenhed

Generativ AI går sin sejrsgang i de store nordiske firmaer og organisationer, viser en ny undersøgelse. Fire ud af ti er i sving med at indføre det, og fem procent er i mål. Men der er store huller i osten.

Fire ud af ti store nordiske organisationer - dem med over 1.000 ansatte - er begyndt at implementere generativ AI. Og fem procent af dem har allerede integreret teknologien fuldt ud på virksomhedsniveau.

Det viser en ny undersøgelse blandt 100 strategiske beslutningstagere inden for generativ AI og dataanalyse i Norden, som SAS har bestilt hos analysefirmaet Coleman Parkes Research Ltd.

Af de organisationer, der har implementeret generativ AI, ser et stort antal allerede betydelige fordele ved teknologien. 95 procent rapporterer blandt andet en øget medarbejderoplevelse og -tilfredshed, og 80 procent siger, at de sparer på driftsomkostningerne, ligesom 80 procent rapporterer om øget kundeloyalitet.

Undersøgelsen viser også, at selvom mange virksomheder endnu ikke har implementeret generativ AI, har de planer om at gøre det.

Otte ud af ti planlægger at investere i generativ AI inden 2024/25, mens hver fjerde planlægger at udrulle generativ AI på virksomhedsniveau.

Begejstringen for generativ AI dæmpes dog af manglende indsigt.

87 procent af de nordiske beslutningstagere indrømmer, at de ikke fuldt ud forstår generativ AI eller teknologiens mulige indvirkning på forretningsprocesser.

Færre end hver tiende organisation i Norden har gjort de nødvendige forberedelser, der gør det muligt at overholde gældende AI-regler, og 95 procent mangler en styringsramme.

Tre fjerdedele af de nordiske beslutningstagere indrømmer desuden, at de er bekymrede for databeskyttelse og sikkerhed (77 procent), når det gælder brugen af generativ AI.

Mindre end fire procent har en organisation, der er uddannet til at styre og overvåge generativ AI. Desuden mangler næsten tre ud af fire organisationer funktionaliteten til løbende at overvåge deres systemer for generativ AI.

Undersøgelsen er gennemført fra 14. februar til 12. april 2024. Undersøgelsen omfatter 100 beslutningstagere - 25 respondenter fra hvert nordisk marked - inden for generativ AI-strategi og dataanalyse i organisationer på tværs af større brancher i Norden.

Respondenterne arbejder inden for en række sektorer: bank, forsikring, den offentlige sektor, biovidenskab, sundhed, telekommunikation, produktion, detailhandel, energi og forsyningsselskaber samt serviceydelser.

Deres titler omfatter blandt andet Chief Data Officer (CDO) og Chief Information Officer (CIO). De mindste organisationer, der har deltaget, har 1.000-1.999 ansatte, og de største har over 10.000 ansatte.