Artikel top billede

(Foto: unsplash)

USA hiver Adobe i retten for at skjule gebyrer og gøre det svært at opsige abonnementer

Den amerikanske regering anklager firmaet bag Photoshop og Acrobat - og to af cheferne - for bevidst at skjule gebyrer og lægge store hindringer i vejen for kunder, som vil opsige abonnementer på selskabets produkter.

Adobe lever fedt og godt af abonnementer på populære softwareprodukter som Photoshop, Indesign og Acrobat. 95 procent af omsætningen i det seneste kvartal - som landede på 36 milliarder kroner - skyldes abonnementsindtægter.

Men Adobe har gjort det helt urimeligt svært at opsige sit abonnement. Og de tilhørende opsigelsesgebyrer er både voldsomt høje og meget svære at finde fakta om.

Det mener den amerikanske regering i form af Federal Trade Commission (FTC), som nu har hevet Adobe og to af selskabets chefer i retten. Det skriver Reuters.

Anklagen lyder på, at Adobe dels har gjort det særdeles vanskeligt at finde ud af, hvordan man opsiger sit abonnement. Hvis man vil gøre det online, skal man navigere igennem adskillige sider. Og hvis man prøver at ringe til Adobe, skal man gentage sit ønske over for flere medarbejdere, som ikke optræder særligt imødekommende.

Et andet anklagepunkt lyder, at Adobe dels pålægger kunderne meget høje gebyrer, hvis de vil opsige abonnementer i utide, og dels gør det meget svært at finde frem til vigtige detaljer i betingelserne for Adobes mest populære abonnements-aftale, hvor man betaler månedligt og binder sig for et år ad gangen.

Ifølge FTC kan det koste flere hundrede dollars at opsige sit abonnement. Adobe beregner sig et gebyr på 50 procent af de resterende betalinger på et årsabonnement, hvis man opsiger det inden for det første år.

"Adobe fastholdt kunder i årlige abonnementer gennem skjulte opsigelsesgebyrer og adskillige opsigelseshurdler," siger Samuel Levine, direktør for FTC's forbrugerbeskyttelsesbureau. "Amerikanerne er trætte af virksomheder, der skjuler informationen under tilmelding og derefter sætter forhindringer op, når de forsøger at opsige."

Adobe-cheferne David Wadhwani, direktør for digital medievirksomhed, og Maninder Sawhney, seniorvicedirektør for digitalt salg, er også sagsøgt af FTC.

Adobe nægter at have gjort noget forkert.

"Abonnementstjenester er praktiske, fleksible og omkostningseffektive, så brugerne kan vælge den plan, der bedst passer til deres behov, tidsplan og budget. Vi er transparente omkring vores abonnementsaftalers vilkår og betingelser og har en enkel opsigelsesproces," siger Dana Rao, Adobes juridiske direktør