Det var et deprimerende syn, der mødte mig, da jeg for tre-fire år siden skulle have ny bærbar pc.
Intel var på sin 10. generation processor, Nvidia-grafikkortet var nået til 1000-serien, AMD havde ikke nogen bærbar-processorer, der var værd at købe, batterilevetiden var middelmådig eller det, som var værre, og ydelsen på selv i7-processorer blev konstant begrænset af processorernes varmeudvikling.
Godt nok var SSD-drevene blevet hurtigere og hurtigere, skærmene blevet bedre og bedre, og byggekvaliteten blevet højere og højere. Men selv dyre maskiner var dybest gået i stå.
Kedeligt, kedeligt, kedeligt.
I hvert fald ind til Apple lancerede MacBook Pro med M1 Pro og Max processoren i oktober 2021.
Apple havde selv netop været igennem en række sløje bærbar-år, hvor sære innovationer som touchbaren over tastaturet og det elendige butterfly-keyboard havde taget fokus.
Men med M1 Pro og Max-modellerne viste de hos Apple pludselig verden, at kraft, portabilitet og lang batterilevetid ikke er hinandens modsætninger.
Bare husk, at de otte gigabyte, som Apples begyndermodeller kommer med, ikke er nok til moderne brug af din maskine.
Apples succes satte skub i Intel
Apples succes satte heldigvis skub i supertankeren Intel og makkeren Nvidia.
Intels 11. generation, kaldet Tiger Lake, processorer fra oktober 2020 var lige så kedelige som forgængeren.
Men med 12. generation, kaldet Alder Lake og lanceret i november 2021, introducerede Intel den såkaldte hybride arkitektur.
Her øges antallet af processor-kerner markant, og selve processoren indeholder op til otte performance-kerner til de tunge opgaver, og op til otte strømbesparende efficiency-kerner til lettere opgaver.
Resultatet var og er en langt bedre ydelse og oftest en bedre batterilevetid.
Det var godt nyt for pc-købere. Og er det stadig, fordi der pt. er en række virkeligt gode køb at gøre på forrige års modeller med 12. generations i5 og i7-processorer.
Det er samtidig lidt unikt, for normalt har det været svært at anbefale ældre modeller - men for både Apple og Intel gælder det, at taler vi om maskiner baseret på Apples M1 Pro, M2 Pro eller Intel 12. generations processorer, så vil de i de langt de fleste tilfælde levere en tidssvarende ydelse.
Du kan derfor pt. få rigtigt spændende maskiner med høj ydelse og forrige generation til under 7.000-8.000 kroner for en Windows-maskine (12. generation processor) eller under 10.000 kroner for en Mac.
For Intel gælder det dog, at processoren skal matches af et nyere Nvidia-grafikkort (3000 eller 4000 serien) hvis ydelsen til Adobe-programmer som Photoshop og Lightroom skal være til at leve med, mens Apple har indbygget den slags i deres integrerede grafikkort i M-processorerne.
Og ja, den slags betyder noget. Rammer du blot en eller to processor-generationer forkert, ender du med en maskine, som er op til 60 gange langsommere. Tro mig, det skete for mig, da kunstig intelligens slog min fine Dell XPS maskine ihjel.
Våbenkapløbet er kun lige begyndt
For både Apple og Intel gælder det dog, at våben-kapløbet kun lige er begyndt.
Jeg har for nyligt testet nyeste 14 tommer Apple Macbook Pro med den vilde M3 Max-processor og var virkeligt imponeret over at kunne få meget høj desktop-ydelse i en bærbar på under to kilo og med en batterilevetiden på mere end 10 timer.
Det kan min nye Alienware m16 med Intels fyrrige 13. generations i9 13900HX processor med 24 kerner slet ikke komme i nærheden af.
Men kombineret med et Nvidia 4070-grafikkort er der både Adobe- og spil-ydelse, som matcher de fleste eksisterende desktops.
Spiller du ikke, og redigerer du ikke video eller fotos på din bærbare, så plejede du at kunne være ophøjet ligeglad med den ydelse.
Men fremvæksten af kunstig intelligens, som Microsofts CoPilot, der indbygges direkte i styresystemet eller i enkelte programmer, har pludselig gjort den samlede (høje) ydelse relevant igen - også selvom om ingen af os, og nok heller ikke Microsoft selv, aner hvordan AI-landskabet ser ud om blot et par år, skal der helt sikkert mere regnekraft til.
Intels seneste generation (14) fra december 2023, kaldet Core Ultra, er et godt eksempel på dette.
Den normale ydelse er ikke væsentligt højere, med forbedringer på blot to til tre procent, men til gengæld har Intel-ingeniørerne kastet 22 kerner i en maskine, som for blot tre år siden ville have haft fire til seks.
Og så er det indbyggede Intel Arc-grafikkort, en konkurrent til samarbejdspartneren Nvidia, væsentligt styrket.
Målinger viser, at det stadig ikke kan konkurrere med Nvidias kraftigere kort, så hvis du ved, at du skal bruge grafikkortet til spil, redigering eller analyse, så er det gode råd at købe en billigere 12. eller 13. generations Intel-baseret pc med et Nvidia 4000-serie grafikkort.
Hvis ikke du vil kaste dig ud i en Mac, som har samme ydelse - bare uden at kunne spille særligt mange nyere spil. Hvilket faktisk er en skam.
Hvad der til gengæld ikke er en skam er, at du pt. kan købe rigtigt kraftige bærbare bærbare fra 6.000-7.000 kroner - og at den samlede ydelse har taget et kæmpe hop, hvis du får købt de rigtige komponenter og generationer.
Til glæde for både spillere og til dem, som gerne vil fremtidssikre deres bærbare-indkøb i en tid hvor kravene til hardwaren bare stiger og stiger.