Artikel top billede

(Foto: Niels de Boissezon)

Test af Asus ProArt Studiobook 16: Her er maskinen til dig, der faktisk skal bestille noget på farten

Asus ProArt Studiobook 16 er et blændende miks af solid konstruktion, vidunderlig skærm, snedig nytænkning og tårnhøj ydelse.

En bærbar er i sagens natur en alsidig maskine, der skal kunne klare ærterne på farten og i øvrigt være behagelig i brug og ikke veje alt for meget.

Men en gang imellem udkommer der maskiner, som er skabt med et bestemt mål for øje.

En af disse er Asus ProArt Studiobook 16, som har et entydigt fokus på de såkaldte ’content creators’ – en ganske attraktiv gruppe af forbrugere, som ønsker stilige maskiner, som også skal kunne håndtere tunge programmer til 3D-, grafisk- eller video-arbejde.

Brugbar gimmick

ProArt Studiobook skal kunne bestille noget, og det afspejler sig også i udseendet på maskinen, som er holdt til et enkelt matsort look.

Selve samlekvaliteten er klasser over det, som Asus bød på i sin seneste Zenbook, for her er alene bundsolid metal at få hele vejen rundt.

Her er intet, der giver sig bare det mindste og Asus MIL-STD 810G certificering for støv og stødmodstand synes velfortjent.

Det gør til gengæld også, at ProArt 16 med sin vægt på 2,42 kilo er 150 gram tungere end konkurrenter som Lenovos Yoga Pro 9 eller 300 gram tungere end den elegante Macbook Pro 16.

Den kraftige 240 watts oplader giver dig yderlige 700 gram ekstra at slæbe på.

Dimensionerne på 35,6 gang 27 centimeter og en profil på næsten to en halv centimeter gør sig også bemærket i rygsækken.

Asus undskylder noget af slæbebesværet med, at der som modydelse tilbydes et stort udvalg af porte og tilslutningsmuligheder.

En HDMI og To USB-A samt to USB-C porte (med Thunderbolt) er ganske standard i denne liga. At man også får både SD-kortlæser og ethernet ombord er noget mere sjældent.

Helt unik er dog den særlige klikbar jog-hjul ’ASUS Dial,’ som er indlejret mellem touchpad og tastatur.

Her får du et dedikeret hjul til at assistere i redigeringen i programmer som Adobe Photoshop og Premiere, og det er en lise ikke at skulle rode med tastekombinationer og en touch-flade, når der skal zoomes, scrubbes, justeres eller markeres.

En lille genistreg

Hvad der, udefra set, kan synes at være en gimmick, er faktisk en lille genistreg, som man hurtigt vil savne, hvis man ellers får den indarbejdet i ens workflow.

Det akkompagneres af et stort bredt tastatur med full-size taster hele vejen og et velfungerende touch-felt, der dog har afgivet noget af sit areal til den unikke ’Asus Dial’.

Vidunderskærm

Skærme på high-end maskiner anno 2023 bliver bare bedre og bedre, hvilket Asus ProArt Studiobook også er en eksponent for.

Her diskes op med funklende 16 tommer 3,2K skærm af OLED-typen, som Asus forsikrer er farvekalibreret til det meget brede P3-farverum med et delta-E mål på 1,0 – et mål der lever op til avanceret farvestyring.

Et er tal, noget andet er den fornøjelse det er at se, hvordan alt bliver vakt til live af den ekstremt farve- og kontrast-rige skærm.

120 Hz teknologi sørger samtidig også for, at bevægelser bliver gnidningsfri på skærmen.

Næsten lige så fornøjelig er lydsiden, som der også kælet for, selv om det havde været bedre med nogle højttalere der vendte mod brugeren i stedet for skrivebordet som i Lenovos Yoga Pro 9i.

Nuvel, de spiller godt og højt om end ikke med nær så fyldig bas som man oplever i Apples topmodeller.

Kampklar

Inde i det matsorte kabinet regerer Intels kraftigste laptop-processor til dato: Den 24-kernede Core i9-13980HX processor.

Denne ledsages i dagens testkonfiguration af 32 gigabyte hukommelse og to terabyte lagerplads (som begge kan udvides).

Grafikkortet er signeret af Nvidia, som tilbyder enten RTX 4070 eller 4060 kræfter, som begge får lov til at få otte gigabyte hukommelse og trække 130 watt. I dagens testemne (H7604JV) er det den mindre model, der serveres.

Det rækker dog til at dagen, vejen og meget mere til.

Core i9 processoren klarer enhver opgave jeg kan finde på til topkarakter, mens grafikkortet kan accelerere tunge opgaver såsom videoredigering eller AI-effekter i Photoshop.

Til spil er der også gode oplevelser at få, om end det ikke bliver alle spil, hvor man kan skrue alle effekter op til ’Ultra’.

Blæseren ipfører sig også pænt her, til trods for, at det er mægtige kræfter, der slippes løs. Her kunne Lenovos Yoga Pro 9i lære noget.

Lenovos flagskib kunne også lære af batteriet i Asus ProArt 16, som her er en femtedel større – i alt 90 Wh.

Men da vi har med fuldblodskomponenter at gøre, bliver det svært at få maskinen til at holde sig kørende i meget mere end fem timer.

Og hvis der spilles eller renderes, kan der næppe regnes med mere end en halvanden time væk fra stikkontakten.

Oplagt partner

Asus ProArt Studiobook 16 er som skabt til at bestille noget. Og det ville du også kunne og mere til med denne maskine med dig på farten eller kontoret.

Testmodellen er den billigste i serien, men har alligevel en debutpris på 18.800 kroner i dag.

Du skal altså spendere en god del penge for herligheden, men du belønnes dog med en solid, velafstemt og højtydende maskine, der vil spise avancerede 3D, foto- og videoprojekter til morgenmad.




White paper
SAP: Skab værdi og minimér omkostninger med effektiv dokumenthåndtering