Artikel top billede

(Foto: Niels de Boissezon)

Test: Lenovos ypperlige Yoga Pro 9 er en vidunderlig maskine, der snubler lige før målstregen

Lenovo har overset en yderst vigtig detalje i sin ypperste design-laptop.

Det hed sig en gang, at hvis man skulle have sig en yderst kraftig bærbar, der kunne erstatte ens desktop, skulle man enten se efter dedikerede bærbare workstations (og betale prisen) eller se efter gamer-mindede maskiner (og leve med det drengede look).

I laptop-branchen er man glad for at definere stadigt flere nicher, hvor ’Creators’ (læs: kreative professionelle) er blevet et nyt segment, som producenterne vil appellere til.

Her skal enheden gerne kunne levere godt med kræfter på farten, mens den stadig må tage sig godt ud på et improviseret kontor i en trendy Shoreditch-café i London.

Her byder verdens største pc-producent, Lenovo, ind med Yoga Pro 9, hvor ’Yoga’ navnet antyder at designet er lidt mere raffineret, mens ’Pro’ indikerer, at der kan bestilles noget på maskine og ni-tallet slutteligt indikerer, at her er tale om selskabets absolutte topmodel.

Mød Yoga Pro 9

Lenovo har altid været søgende med sin Yoga-serier – det var her der blev eksperimenterer med alt fra farver, materialer, features og foldemekanismer.

I Yoga Pro 9 hersker der dog en vis konservatisme.

Her er blot matbørstet letvægtsmetal at få med pæne detaljer her og der, som afrundede kanter omkring skærmen og mulighed for at få den i en nydelig blågrøn farve.

Det er ikke en maskine, der råber på opmærksomhed, men blot en pæn sag, som ikke vil støde nogen.

Her er tale om en af Lenovos dyreste maskiner, med priser der debuterer ved 16.000 kroner for billigste konfiguration med i7-processor og et Nvidia RTX 4050 grafikkort.

Dagens testemne har dog Intel Core i9 kræfter, et stærkere Nvidia RTX 4060 grafikkort og altså også en opulent 16 tommers mini-LED skærm at byde ind med, så prisen lander lige under de 18.000 kroner.

Udvalget af porte er godt, selvom det kan undre at vælge blot at levere en enkel USB-C port (med Thunderbolt) for til gengæld at diske op med tre gange klassisk USB. Dertil får man et HDMI og et jack-stik samt en SD-kortlæser.

Tastaturet er i vanlig Lenovo-kvalitet, om end Lenovo har valgt at sammentrække nogle knapper, for at få plads til et numerisk afsnit og stereo-højttalere på hver side. Det er gået ud over den så vigtige ’Enter’, som nu er underdimensioneret.

Selve touch-fladen gør en god figur, ved at være fungere gnidningsfrit og have en god klikrespons.

Hele pakken vejer 2,29 kilo, hvilket gør at dens dødvægt bemærkes i ens taske, særligt sammen med den knap 560 gram 170 watt oplader kommer med.

Her er det værd at pointere, at det er lykkedes Samsung at pakke tilsvarende hardware i en maskine, der vejer mere end et halvt kilo mere i deres Galaxy Book 3 Ultra.

Mægtige sager

Der skal ikke herske nogen tvivl om, at Yoga Pro 9 er indstillet på at forkæle brugernes nethinder.

Her er ikke bare en flot og stor 16 tommer 3K-skærm. Her er også den spillevende mini-LED teknologi ombord som sikrer eminent kontrast og lysstyrke, mens der opdateres med rigelige 165 Hz.

Dem der går op i grafisk arbejde vil glæde sig over at 100 pct af P3-farverummet er dækket, mens delta-E værdierne er under et. Altså en skærm der glimrer til enhver tænkelig opgave fra fotoredigering til spil.

Lydsiden er der også sigtet højere end sædvanligt ved integrationen af hele seks højttalere, der tilsammen tilbyder en god bund i lydbilledet og evnen til at skrue relativt højt op, uden at overstyre.

Power-maskineri

Dagens testemne er udstyret med det kraftigst mulige processor-konfiguration (13. generations Intel Core i9-13905H) samt det næst stærkeste grafikkort, den kan udstyres med, Nvidia RTX 4060 med otte gigabyte VRAM.

Maskinen er samtidig født med 32 gigabyte hukommelse og en terabyte lager.

Her får du altså 14 regnekerner, heraf seks særligt højtydende af slagsen, så du kan eksekvere 20 regnetråde ad gangen med op til 5,4 GHz.

Grafikkortet er også et stærkt indslag, der kan afvikle alle nyere spil fortrinligt, så længe man ikke forventer at have højeste 4K-opløsning og alle visuelle effekter slået til.

Det er værd at bemærke, at de ombordværende komponenter er begrænset af, at hvor meget varme blæserne kan klemme ud af enheden.

Beder man den om at bestille noget og indstiller Windows’ strømstyringstilstand til at sigte efter den højeste ydelse, får du suset fra blæserne at høre, når der spilles eller videoredigeres.

Yoga Pro 9 skal samtidig styre strømforbruget fra både processor og grafikkort, hvorfor en konfiguration med den billigere Core i7 processor og et stærkere grafikkort som RTX 4060 eller RTX 4070, da strømbudgettet forhindrer Core i9-processoren i at yde nævneværdigt højere end i7-varianten.

Al den power kræver naturligvis et batteri der kan følge med, men det har Lenovo på underligvis vis ikke tænkt på. Her er batteriet alene på 75 Wh, hvilket er i underkanten for så kraftig en maskine. Her er normen i dag tættere på de 100 Wh.

Det får naturligvis drastiske konsekvenser for driftstiden, som ikke kommer over de fem timer, selvom man holder sig til let browsing, videoafspilning eller lidt Word. Hvis du i stedet giver dig til at spille på maskinen, kommer du ikke til at spille meget mere end en time, før du skal se dig om efter en stikkontakt.

Dejlig maskine med et ømt punkt

Lenovos nyeste wünder-maskineri vil imponere, så snart man tager den i brug. Skærmen er en sand fornøjelse i sig selv, mens den leverer gode input-muligheder og ydelse på et højt niveau.

Ved anden ombæring bliver det dog sværere at blive rigtig glad for maskinen, som bliver støjende, når der kræves noget af den og som hurtigt får suget alle elektronerne ud af sit relativt lille batteri.

Lenovo Yoga Pro 9i skal dog anerkendes for at være i den lidt billigere del af feltet, hvor tilsvarende ekviperede Apple Macbook Pro 16, Samsung Galaxy Book 3 Ultra eller Asus ProArt Studiobook 16 alle løber over de 20.000 kroner.


Loading ikon


White paper
SAP: Skab værdi og minimér omkostninger med effektiv dokumenthåndtering