Samsung har været længe om at komme med OLED til tv-brug, men det handler nok om, hvem der kunne producere paneler for dem.
Men bedre sent end aldrig - og nu er de til gengæld blandt de første til at tilbyde det til din stationære computer.
Computer er måske så meget sagt for her er tale om en monitor, der kan bruges til mange formål.
Og det kan man kun bilfalde, nu prisen er oppe på hele 10.699 kroner.
Masser af tilslutninger og dem der mangler
Alene fraværet af traditionelle tilslutninger viser, at denne Samsung skærm ikke er som de fleste.
Her er blot miniput indgange at få.
Ikke så meget i opløsning eller hvor smarte de er. Men dem der fysisk set er små og fikse. Her diskes altså op med USB-C, mini DisplayPort og micro HDMI.
Her kunne jeg godt tænke mig bare en enkelt normal tilslutning. Og bevares, der medfølger også kabel så du kan tilslutte fra Displayport i en computer, men resten skal klares via adapterer du skal ud og købe. Så måske er jeg bare gammeldags.
Gammeldags er bestemt ikke kodeordet for Samsung. Den let buede skærm er på 34” strakt over et 21:9 filmformat. Den er ret tynd med meget let bue og det ser ret flot ud. Til gengæld må du leve med en mursten af en ekstern strømforsyning.
Det fede men forkerte format
Skærmen er en ren underholdnings-central. Der medfølger fjernbetjening og her kan du tilslutte wi-fi direkte og tilgå for eksempel Netflix-streaming direkte.
Skærmen leverer et utal af muligheder, som du selv kan læse op på. Men du kan blandt andet tale til skærmen og der er en Game Bar, så du kan ændre format og indstillinger til dette.
Panelet er op til 175 Hz og med så lynhurtig en reaktionstid, er den da også gearet til gaming.
Læg dertil en opløsning på finee 3.440 x 1.440 pixels – som også kan skaleres, så du har 16:10 format og der er nærmest fuld plade.
Og formatet er lækkert – i hvert fald når man skal underholdes med film i det ekstra fuldfede widescreen format.
Men til alle øvrige formål virker det hærdebrede format lidt som spild, da plads kunne være udnyttet bedre. I hvert fald set med de traditionelle pc-briller på.
OLED fungerer altså bare
Ser vi bort fra mine forbehold omkring format med mere, skal det hurtigt tilføjes at panelet leverer høj performance.
OLED har en ægthed over sig – en glød som er vanskelig at se bort fra. Det er måske ikke så skarpt som de bedste LED typer. Men i min optik er det et let offer.
OLED teknologiens måde at gengive farver på er nærmest organisk - som panelet jo reelt også er. Men når du har et farvepunkt per pixel og ikke et bagbelyst panel sker der altså noget. Noget godt farvemæssigt.
Du får den samme glød som et billedrørs tv og plasma for den sags skyld. Og naturligvis med den opløsning vi forventer i dag.
Samsung er forholdsvis nye på OLED-monitor markedet og de gør det godt. De har stadig en tendens til at gøre billedet lidt unaturligt skarpt, så det filmiske skær – i mangel af andre ord – forsvinder.
Det ses tydeligt når der streames direkte på skærmen – men alt andet lige står den godt.
Som pc-skærm er jeg mere forbeholden. Men med lidt justering får du en skærm der måske ikke er verdens bedste på tekst. Men absolut godkendt. Og samtidig får du en, der er gearet til underholdning, billeder og naturligvis spil.
Den har en ro over sig, ingen hakken når der panoreres og i det hele taget et billede, der har en dybde og ro jeg godt kan lide.
Den let kunstige skarphed ville jeg gerne undvære, men det kan ikke understreges nok, at her er tale om en god skærm. Og tydeligvis et godt panel.
Nok lidt for speciel, men…
Der er ingen tvivl om, at OLED har meget at byde på til pc-brug. Samsungs bud er som sagt lige så meget en underholdning skærm på godt og ondt.
Den leverer mange muligheder, som er forfriskende i et ellers let stagneret marked, og den har alle de krydsbokse du vil have i forhold til billedperformance. Jeg nævner som eksempel HDR 10+ både til gaming og almindelig brug.
Skærmen leverer høj kvalitet, og set i forhold til, hvad OLED-skærme til pc koster generelt er Samsungs prissætning rimelig.
Det ændrer ikke ved, at den er meget speciel i forhold til format og tilslutninger, og derfor også lidt for speciel til at score topkarakter.
Har du underholdningsvinklen på, når du skal købe, kan du selv lægge en karakter oven i det store 4-tal jeg kan svinge mig op til.