Artikel top billede

Den 19 centimeter høje 5G-router er nydeligt bygget og har diskrete LED-lys på fronten, der viser de forskellige indstillinger. (Foto: Peter Hyldahl / Computerworld)

Test: 5G-router leverer hurtigt internet til hele huset og har et par smarte tricks i ærmet

Det fine ved TP Links 5G-router er ikke kun hastigheden, men også dens mange muligheder for tilslutninger og udvidelser. Skulle 5G ikke være tilgængeligt, kan den også levere på 4G-nettet samt fungere med dit fiberbaserede internet.

Wi-fi via 5G er ikke længere et fyord, da du kan nå endog meget høje hastigheder fra mange producenter.

Det er indlysende smart de steder, hvor der ikke er mulighed for fiber, og/eller hvor der samtidig er god 5G-dækning.

I mange tilfælde kan det også være en billigere løsning end en fiber- eller anden fastnetløsning.

Denne router er lidt af en multikunstner, der kan bruges på mange forskellige måder og i mange sammenhænge, og det gør den ret smart.

Router med power

Jeg vil ikke prøve at gøre TP Links Archer NX200 til et unikum inden for 5G-routere – ej heller i prisklassen omkring de 1.800 kroner, som den typisk koster.

Der er mange gode konkurrenter i denne prisklasse.

Det fine er, at den dels kan opretholde en høj hastighed – jævnt over hele huset. Bevares, målt direkte op mod min egen router med fiber går det ikke lige så hurtigt som med en Wi-Fi 6-router fra Kina.

Men til hverdagsbrug kan jeg faktisk ikke mærke forskellen. Kun når jeg streamer film i høj opløsning med Dolby-lyd, får jeg den i knæ.

Eller når der games samtidig med, at der streames musik, kan man høre råben fra teenageværelserne, der kæmper om båndbredden.

Pointen er, at det går hurtigt nok. Selv ping-tiderne er hæderlige – dog ikke gode nok til en hardcore-gamer.

Håndterer både fiber, DSL og 5G

Nu er det jo heller ikke en 5G-router, der er førstevalget til gaming. Men skal det gå hurtigt og til flere i hjemmet samtidig, finder jeg, både i målinger og ikke mindst i daglig brug, routeren ret god.

Målinger giver et godt pejlemærke, og selvom jeg kan opnå hastigheder på 3,5 Gbps (teoretisk kan den levere op til 4,57 Gbps), så er det alt andet lige, hvordan den opleves i hverdagen, der tæller.

Routeren er oplagt til at tage med ud, hvor du har mulighed for at tilslutte strøm.

Den vil være oplagt i sommerhuset eller på ferien, hvor man kan bruge den i et lejet hus, hvor internettet måske er lidt for trægt.

Hjemme ser jeg det som en fed mulighed, at du kan bruge den som backup til dit fiber- (eller andet) internet. Dens partytrick er, at den kan fungere via et WAN-stik, så du kan bruge den som almindelig router.

Skulle TDC (ja, undskyld) igen komme til at grave et kabel over, kan du bare hoppe på 5G på samme router! Det er altså ret blæret.

Som sagt dækker NX200 huset godt. Jeg kunne nå lige så langt ud i haven som med min traditionelle router.

I huset dækker den faktisk bedre end min private router. Ikke meget, men det kan aflæses og mærkes i krogene.

Af samme grund benytter jeg et mesh-system, som du også kan tilføje til NX200, ligesom du kan sætte eksterne antenner på for at øge rækkevidden.

Solidt bud på en 5G-router

Opsætningen af routeren er rimelig let via TP Links app. Her kan du sætte routeren op med firewall (der dog kun kan slås til og fra).

Du kan også vælge VPN-netværk, som mange benytter. Den funktion kan dog være lidt vanskelig for en ikke-netværksmand.

De specielle funktioner er ikke gjort så brugervenlige, men overordnet set leverer Archer NX200 en solid og ikke mindst meget stabil præstation.

I testperioden var der kun få dage, hvor spidsbelastningen på nettet fik den i knæ.

Den er ikke en fuldfed erstatning, hvis du har mulighed for en hurtig fiberløsning, som de fleste nok vil foretrække.

Har du derimod kun mulighed for 5G eller vil have en router med 5G som backup-løsning, er den ret smart og alle pengene værd.


Loading ikon