Artikel top billede

Lydbarren kan smides ind under skærmen – idéen er rigtig god, og der medfølger endda fjernbetjening. (Foto: Creative PR)

Test: En lydbar til din pc-skærm er godt tænkt, men effekten udebliver

Det er egentlig mærkeligt, at den først kommer nu – lydbaren til din pc-skærm. Løsningen til at sætte under din skærm giver klar lyd tæt på dig, men der er plads til forbedringer i Creatives Stage SE. Til gengæld slipper du ret billigt for herlighederne.

Lydbar til dit tv er efterhånden blevet et must, og man kan undre sig over, at den først reelt er kommet til din pc-skærm nu, for fladskærmen på dit skrivebord har de samme lydmæssige udfordringer som den i din stue.

Her kommer dagens testemne, SE modellen, da den er skræddersyet til at leve under din pc-skærm.

Den kommer fra Creative, der også fremstiller enheder som Stage Air V2, som kan bijobbe som lydbaren til din kontor, men som er også dimensioneret til tv-brug.

Idéen er oplagt, da vi er flere, der benytter cc’en som et ekstra tv til at streame film og serier – samt spil naturligvis.

Helt tæt på

Den godt 41 centimeter lange højttaler har en højde på 7.5 centimeter og det gør, at den let kan glide ind under en skærm.

Den kan hvile på skærmfoden eller nærmest blive usynlig, hvis du har en skærm-arm.

Lyden kommer kun ud i den ene side og fremad naturligvis. Bagpå finder du få tilslutninger – faktisk kun USB og USB-C samt en indgang til strømforsyningen.

Den kan også tilsluttes via bluetooth 5.3. Så kan den også spille sammen med for eksempel din tablet eller smartphone.

Gode detaljer

Der tilsluttes let via tryk på en knap på siden, der også fungerer som en stor volumenknap.

Denne knap er ret smart, da den er stor og stikker helt op, så du kan lade hånden hvile hen over lydbaren, til du finder den rette volumen.

I mit setup, med skærm-arm med skærmen svævende lige over lydbarren, fungerer det mindre godt. Men det er et luksusproblem.

For jeg kan jo i stedet blot bruge volumenindstillingen på computeren eller den medfølgende fjernbetjening.

Du kan vælge at lyden skal være neutral eller mere effektfuld til for eksempel til film.

Der er indbygget 48 watts-forstærkning, der reelt fordeler lyden som stereo til to enheder samt en passiv bas-enhed. Du kan ikke tilslutte en ekstern subwoofer.

Lidt for tæt på

Første indtryk er en lyd, der er lige i fjæset. Jeg føler, at jeg får lyden hårdt leveret og lidt for tæt på.

Lydbarren står jo tættere på end højttalere i siden, og når den dertil er lidt hård i klangen, bliver det lydmæssigt en lidt kantet oplevelse.

Jeg prøver de forskellige indstillinger og får efterhånden justeret lyden ind – ligesom højttaleren (som alle højttalere) bliver bedre, når de lige har spillet lidt tid.

Det hjælper også meget at justere på tone-indstillingen (det kalder de den faktisk) på fjernbetjeningen. Lyden kan justeres til at blive mere varm, men mister også lidt klarhed. Det bliver dog overordnet bedre efter en justering.

Det ændrer dog ikke ved, at lydbillet aldrig bliver stort og bredt som et sæt gode stereohøjttalere med subwoofer (til pc-brug).

Der er en meget ren lyd, men også en, hvor jeg savner lidt varme, dynamik og effekter.

I film og serier bliver lydbilledet aldrig stort, men holder sig meget omkring lydbaren og kommer ikke ud i lokalet.

For billig?

Creative Stage SE er som sagt ret smart tænkt. Alligevel sidder jeg med en halvdårlig oplevelse.

Lydbarren fungerer, og du får en del for pengene, for den koster nemlig blot 600 kroner.

Det er en forrygende lav pris til dig, der ønsker et anderledes setup til din computer end to stereo højttalere. Problemet er blot, at den ikke leverer det, somjeg ønsker fra en enhed af denne type.

Jeg vil hellere betale mere og få bedre lyd, flere effekter og så videre.

Så opfordringen er hermed givet videre, for idéen er god nok, men resultatet halter, og det afspejles også i min karakter.


Loading ikon