En stor computerskærm skal vel bare være omkring 27-32” og helst byde på masser af pixels?
Så let er valget nu ikke – det tænker jeg, at alle Computerworlds læsere har en god fornemmelse af.
Men selv om producenterne tilbyder skærme med sammenlignelige egenskaber, nogle endda til næsten samme pris og sågar køber panelerne fra de samme underleverandører – så er forskellene alligevel til at få øje på. Mildest talt.
Den bedste er dog nødvendigvis ikke den dyreste, og det understreges med tykke hinkesten i denne stortest.
For det er naturligvis også dit behov, der afgør valget. Her har vi bedt producenterne levere os en skærm i god kvalitet, ikke for billig og helst ikke med gaming som fokus.
Ikke alle lyttede efter – og tak for det. For der er mange gode og forskellige bud på din næste pc-skærm blandt de seks herunder.
Acer CB273U: Fede farver til lav pris
Med en prisplap på 2.930 kroner får du fantastiske gode og korrekte farver. Det er set i forhold til prisen.
Acer leverer høj kontrast, også når du har skruet ned for lysstyrken, og det er sjældent for prisklassen.
Der medfølger da også et kalibreringsark for skærmen, der godt nok er for panelet. Men det er fint og ganske usædvanligt for en kontorskærm.
Aceren er en kontorskærm. Med sine 27” og opløsning på 2.560 x 1.440 pixels har den nærmest også en perfekt pixeltæthed når der arbejdes med tekst. Mens den stadig har god detaljering til billeder og underholdning.
Så alt i alt en høj kvalitet til lav pris.
Lenovo Y32p-30: Meget mere end en gaming skærm
Bortset fra navnet og en lidt overdimensioneret skærmfod er der ikke meget, der afslører at denne Lenovo er en gaming skærm.
Selvom vi bad om en kontorskærm i den bedre ende er Lenovos bud ikke ringe. En gaming skærm har ofte et hurtigt og godt panel, da spil jo stiller høje krav.
Det gør sig også gældende her og der leveres klippestabile og levende billeder over de 32”.
Opløsningen er 4K og ses der film med HDR, er der masser af kontrast. Men heldigvis slipper du også for glansbillede-effekten, som mange skærme til spil og underholdning lider under.
Farvemæssigt er Lenovo godt med, da den leverer et neutralt, kontrastrigt billede med god farvedybde.
Så den er på mange måder det uventede bud, men også til en halvhøj pris på over 6.000 kroner. Hvor du alt andet lige vil betale ekstra for gaming kvaliteter, du måske ikke har behov for.
Philips 40B1U5600: Dobbeltskærm er ikke for alle
Solide 40” og indbygget mulighed for at dele de 3440 x 1440 pixels op i to skærme. Det lyder som det forjættede skærm-land. Men det er ikke for alle.
I hvert fald ikke for mig, der har prøvet det flere gange. Og selvom det fungerer helt uproblematisk i denne Philips skærm, ja så er det bare ikke mig. De to virtuelle skærme står for tæt hinanden, jeg savner rammen omkring de to skærme osv.
Men det er bare mig og heldigvis kan Philips også køre som én skærm. Og når jeg bruger den som sådan, finder jeg den imponerende stor men også en smule grov.
Det er naturligvis ikke pixeltætheden, der er noget galt med. Men farverne har ikke helt den dybde og glans, jeg ønsker og det giver en lidt kornet fornemmelse.
Så trods mange fine løsninger giver den ikke helt det, jeg forventer af en skærm tæt på de 5.000 kroner.
LG 32UN880: Aparte design men en skærm der leverer varen
Elefanten i rummet her er en skærmarm.
For LG leverer denne 32” 4K skærm med en skærmarm, der skal fastgøres på bordet og ikke en traditionel skærmarm. Det betyder at hele arrangementet ser lidt aparte ud.
Det er naturligvis både en fordel og ulempe, som du kan læse mere detaljeret om i linket herunder.
For uanset om du kan lide skærmens design eller ej leverer LG en god oplevelse. Det gælder både når der skal skrives tekst, når der skal ses film eller spilles for den sags skyld.
LG koster 6.000 kroner og er til fulde pengene værd – ikke mindst på grund af et godt og meget brugbart menu system. Foruden de basale skærmkvaliteter, der er ubetinget de bedste i denne test.
HP E32K G5: HP overrasker med en forrygende skærm
Indrømmet: Jeg synes HP er gode, men kan også være lidt støvede.
Derfor er overraskelsen og glæden kun større, da de her faktisk leverer en ret forrygende skærm.
Den er som de fleste 32” skærme født med 4K opløsning og de forbindelser du forventer.
Men de gode menuer og den store fokus på ergonomi – herunder et panel, der ikke trætter øjnene, er ganske glimrende.
Læg dertil at HP har et meget bredt anvendelsesområde og du ender med at få meget for de 5.000 kroner den koster.
Den er ikke perfekt, men den er et bundsolidt bud på din næste 32” til allround brug.
Samsung Odyssey OLED G8: OLED er en gave til computerskærmen
Jeg er ret vild med den farvegengivelse OLED giver i billeder og film. Og Samsung leverer her et OLED-panel, der leverer varen.
Her mener jeg, at den glød og ægthed i farverne man oplever hos OLED, skinner tydeligt igennem. Det er ret forrygende.
Skærmen er ultra-wide og i 21:9 format, har indbygget wifi og apps. Altså en ren multimedie central, der desuden også gearet til gaming.
Det gør den lidt for speciel til min smag og til generelt computerbrug. Men har du behov for en skærm med indbygget underholdning er den lidt af en gave. OLED panelet alene gør den meget attraktiv trods en prislap på mere end 10.000 kroner.
Konklusion
Skulle jeg kun vælge en - og med de subjektive briller på - ville jeg købe LG skærmen. Den aparte skærmarm kan jeg leve med eller let købe en, der matcher mine behov bedre.
Men billedkvaliteten er på mange måder testens bedste når man måler på alle parametre. Altså alt fra traditionelt brug med lidt tekst, surf og filmkigning.
Et billigere alternativ er HP, der leverer en anden type skærm, men med mange af de samme fordele – altså bredt brugsområde.
HP koster 1.000 kroner mindre, men leverer heller ikke helt så overbevisende farver. Men i min optik er den et rigtigt godt køb.
Skal det være billigt, leverer Acer en god skærm til under 3.000 kroner. Det fine ved den er ikke så meget de 27”, men opløsningen på 2560 x 1440 pixels. Det er nærmest en optimal pixeltæthed, når der arbejdes med tekst, samtidig med at billeder stadig har fin detaljering.
Philips store 40” skuffer lidt og er ikke en jeg vil anbefale. Uanset om du benytter den som to skærme i én eller en stor. Den er umiddelbart imponerende, men du kan få bedre løsninger til samme pris.
Lenovo leverer en solid løsning – en gaming skærm. Men trods gode farver, hurtig respons, så kan du få tilsvarende skærme, der er lige så gode til den alt andet lige høje pris.
Men har du behov for gaming og almindelig stor monitor er den et godt bud. Ikke mindst fordi dens design ikke skriger gaming.
Samsung er både kostbar og speciel med sit filmformat. Den er fabelagtig til film både på grund af format og OLED-panelet.
Der er ingen tvivl om at OLED til pc-brug er en gave, men her er den alt andet lige pakket ind i en skærm, der kan stå alene uden computer.
Samsung har indbygget wi-fi og meget andet jeg ikke har brug for. Men skærmens kvaliteter er forrygende, så lad os få en i et mere traditionelt design til pc-brug tak.