Det går ikke godt for TikTok for tiden, og nu kan det berømte og berygtede selskab bag appen, ByteDance, nu føje endnu en hovedpine til samlingen.
Denne hovedpine drejer sig om, at det amerikanske forbundspoliti FBI og det amerikanske justitsministerium DOJ er gået i gang med at undersøge den kinesiske TikTok-ejer, efter selskabet ifølge kilder har overvåget amerikanske journalister.
Det skriver Forbes.
Kriminalafdelingen af det amerikanske justitsministerium har tidligere krævet, at ByteDance skulle udlevere oplysninger om selskabets medarbejdere, der havde forsøgt at få adgang til amerikanske journalisters placering eller andre private brugerdata via TikTok-appen.
Også FBI har i den sammenhæng foretaget flere interviews.
Anklagerne mod TikTok-ejeren blev første gang rapporteret af Forbes i oktober 2022, og en efterfølgende intern undersøgelse bekræftede anklagerne, lyder det.
”Vi har stærkt fordømt de involverede personers handlinger, og de er ikke længere ansat hos ByteDance. Vores interne undersøgelse pågår fortsat, og vi vil samarbejde med alle officielle undersøgelser,” lød det dengang fra Jennifer Banks, der er ByteDance-talsperson, til Forbes.
Sagen er den første af sin slags, hvor den amerikanske regering undersøger ByteDances overvågningspraksis. Det er endnu uvist, om ministeriets undersøgelser er forbundne til FBI’s undersøgelse.
Det er dog værd at fremhæve, at både FBI og det amerikanske justitsministerium er en del af Interagency Committee on Foreign Investment i USA (CFIUS), der i forgange uge krævede, at ByteDance afhænder TikTok eller risikerer et landsdækkende forbud i USA.
Også modvind i Danmark
Det er ikke kun i USA, hvor den kinesiske app er i modvind.
Også i Danmark har en lang række offentlige myndigheder besluttet at forbyde appen på de ansattes arbejdstelefonerne.
Det skete efter, at Center for Cybersikkerhed i slutningen af februar meddelte, at alle ansatte i staten bør afinstallere den kinesiske app fra tjenstlige enheder.
Det gælder blandt andet Folketingets Præsidium, der i en fælles mail til de danske medlemmer af Folketinget meddeler, at præsidiet læner sig op ad anbefalingerne fra Center for Cybersikkerheds og dermed kommer med en kraftig anbefaling om, at medlemmerne sletter appen.
"Når der nu ifølge Center for Cybersikkerhed er risiko for spionage ved at bruge TikTok, så indretter vi os efter det. Vi følger hermed den linje, som centret anlægger over for statslige institutioner," meddeler Folketingets formand Søren Gade.
Også digitaliseringsminister Marie Bjerre (V) valgte herefter at slette appen fra sin telefon, og det samme gjorde en lang række andre danske parlamentarikere, kommuner og andre offentligt ansatte.
CFCS oplyste herefter til Computerworld, hvad der ligger til grund for anbefalingen.
"CFCS vurderer konkret for TikTok, at der er tale om en app, der beder om vide rettigheder og adgange på enheden. CFCS vurderer desuden, at der er en risiko i forhold til en kinesiskejet app-udgiver som følge af den kinesiske sikkerhedslovgivning."
"Samlet set betyder det begrænsede arbejdsrelevante behov, appens krav om adgange samt kinesisk sikkerhedslovgivning, at CFCS fraråder statslige ansatte at installere TikTok på tjenstlige enheder," lyder argumentet fra centret.
Sikkerhedslovgivningen i Kina er et af de store omdrejningspunkter i TikTok-forbuddene, der er set flere steder i EU, USA og Danmark over de seneste uger.
Det var samme lovgivning, der skabte problemer for Huawei, hvis produkter efterfølgende blev forbudt i USA.
Det var på grund af fare for den nationale sikkerhed i USA. Eksempelvis er alt Huaweis udstyr til telekommunikation i USA blevet pillet ned og erstattet.
Den kinesiske sikkerhedslovgivning dikterer nemlig, at kommunistpartiet kan tvinge kinesiske selskaber om at udlevere informationer, selskaberne sidder inde med, hvis det ønskes.
Tilladt og 'forbudt'
'Kulturen' på P1 har fået en aktindsigt i 'Håndbog i sikkerhed for mobile enheder', der er en håndbog henvendt til ministre, departementschefer, særlige rådgivere og udvalgte medarbejdere i ministerierne, hvor det fremgår, hvilke apps der er tilladte og hvilke der ikke er.
Apps som kalender, mail og kontakter er tilladte, det samme er den krypterede beskedtjeneste Signal, Google Maps samt MitID/NemID.
Også de sociale medier Facebook, Instagram og LinkedIn er tilladt at have installeret på arbejdstelefonerne tilhørende ministre, departementschefer, særlige rådgivere og udvalgte medarbejdere i ministerierne, lyder det.
SMART-2, der er statens egen krypteringsapp, er også tilladt at have installeret.
Henning Mortensen, der er formand for Rådet for Digital Sikkerhed, siger til DR, at han hæfter sig ved, at det er en særlig gruppe, der forbydes at have de usikre apps på deres arbejdstelefon.
Derfor mener han, at CFCS' opfordring om ikke at bruge bestemte apps skyldes, at ting, der vedrører nationens sikkerhed, kan komme ud gennem disse apps.
Andre statsligt ansatte bør lave deres egen risikovurdering, lyder det.
"Det, Center for Cybersikkerhed har lagt vægt på, er nationens sikkerhed. Alle mennesker, der installerer en app, bør lave deres egen lille risikovurdering: "Har jeg lyst til at have den her app installeret, når jeg nu kan se, at der bliver lækket data fra den"," siger han til DR.
"Sælg eller bliv forbudt"
Det er dog værd at fremhæve, at både FBI og det amerikanske justitsministerium er en del af Interagency Committee on Foreign Investment i USA (CFIUS), der i forgange uge krævede, at ByteDance afhænder TikTok eller risikerer et landsdækkende forbud i USA.
Forinden har CFIUS og TikTok igennem en årrække forsøgt at finde et fælles fodslag i form af en national sikkerhedsaftale, der skal adressere bekymringerne om, at den kinesiske regering kan få adgang til private oplysninger om amerikanske statsborgere samt påvirke den politiske diskurs i USA.
TikTok har ytret, at hverken et forbud eller et salg af TikTok vil løse de problemstillinger, der er blevet rejst af TikTok-kritikere i den amerikanske hovedstad Washington D.C.
Forslaget er dog en spand kold vand i hovedet på TikTok, der forinden havde lovet at gennemføre en række tiltag, der skal være med til at gå den amerikanske regering i møde.
Det omfatter blandt andet, at Oracle Corp fremover skal opbevare amerikanske Tiktok-brugeres data og tillade selvsamme virksomhed at stå for at holde øje med både databeskyttelsen og moderation af indhold.
Samtidig skulle et andet tiltag være en United States Security-division, der skulle bruges 1,5 milliarder dollar – svarende til 10,5 milliarder kroner – på i forbindelse med ansættelser og omstruktureringer, der skal være med til at oprette denne enhed.