Artikel top billede

(Foto: JumpStory)

Der ligger en sandhed i mottoet Fail Fast(er), som er vigtig at holde fast i

Klumme: Det er mange myter og misforståelser knyttet til det motto, men der ligger en sandhed, som er væsentlig at holde fast i. Og den spiller direkte ind i debatten om cost ved brug af cloud vs. on-prem. Det drejer sig om nuancer og om ikke at se sig blind på løsrevne enkeltheder.

Denne klumme er et debatindlæg og er alene udtryk for forfatterens synspunkter.Fraværet af nuancer er faktisk ret betegnende for debatten.

Lige nu har man i debatten blikket fastlåst på ét tal. Er det dyrere eller billigere – krone-til-krone – at flytte sit workload fra on-prem til cloud?

Jeg medgiver, at mange kan have oplevet, at deres regning for storage og compute er blevet højere. Men det forudsætter, at vi taler en 1:1 kopi. Både af set-up og måden man efterfølgende arbejder.

Det er netop grunden til, at ingen anbefaler at gøre det på den måde.

Nu skal dette jo ikke blive en længere gennemgang af forskellene på cloud og on-prem eller et foredrag om cloudmigration-strategi.

Men der er dog nogle pointer, som vi bliver nødt til at have med. Ellers er præmissen for debatten simpelthen forkert, og ingen bliver hverken klogere eller bedre i stand til at tage en beslutning på et informeret grundlag.

Det rigtige grundlag

Lad mig først slå fast: At fokusere på cost med udgangspunkt i en 1:1 kopi af on-prem til cloud giver hverken et retvisende eller udtømmende billede af de faktiske omkostninger eller – og dette er den virkelige pointe – hvilket Return On Investment (ROI), der er knyttet til en cloudmigrering.

Der er forskellige holdninger til dette; men for mig at se, må ROI ved anvendelse af cloudtjenester i langt de fleste sammenhæng overgå de enkelte cost-poster.

Når de anvendte cloud-costs så tilmed bygger på en antagelse, der i en cloud-sammenhæng ikke giver mening, gør det selvfølgelig konklusionerne endnu mere skrøbelige.

Når det ikke giver mening, er det dels fordi man i beregningen af TCO cloud vs. on-prem skal inkludere løbende investeringer i hardware, strøm, cybersecurity meassures etc.

Med cloud er alt under hypervisorlinjen, hvor vedligeholdelse, sikring og opgradering af fysiske faciliteter, hardware og netværk ligger, cloududbyderens ansvar og udgiftspost.

Dertil kommer, at en essentiel benefit ved cloud er, at man får adgang til fuld skalering, og at denne frihed er parret med muligheden for at lave et set-up, så man kun benytter kapacitet og services, når og i det omfang man har brug for det.

Skaleringen går ikke kun op, den går også ned, i modsætning til on-prem. Pay-as-you-use.

Detaljerne

Men som skrevet er det ensidige fokus på cost ikke retvisende, når man skal gøre regnestykket op for on-prem vs. cloud.

En cloudmigrering bør ideelt set være en del af forretningsudviklingen og en transformation af måden, virksomheden evner at tilpasse sig og reagere på markedsefterspørgslen og nye muligheder.

En bevægelse væk fra it alene som en servicefunktion til en central medspiller med C-level i it som en aktiv part i udviklingen.

Det er nu, vi kommer til referencen til Silicon Valley-mottoet, dog med en opfordring til ikke bare at turde fejle, men gøre det hurtigere!

Dette gælder eksempelvis andet adgangen til services og de muligheder, der er i relation til valg af storage, som to af de væsentligste fordele.

Begyndende med det sidste. I clouden har man fri adgang til flere forskellige database-typer, og de kan frit sammensættes til et purpose-based databases-setup.

Dette er on-prem – i det omfang det overhovedet kan lade sig gøre – et større projekt med forhandling af nye aftaler.

Tilsvarende hvis man alligevel ikke ønsker at benytte den nye type database, man ønskede at teste, og det viser sig, den ikke var den rigtige løsning.

I clouden er der derimod kort fra beslutning til handling – shut it down – og man betaler ikke et sekund mere, end man bruger.

Fail fast and move on.

Fail FASTER, når det gælder services

Clouden giver fri adgang til implementering af nye services. Egenudviklede eller fra ekstern leverandør. Med mulighed for hurtig roll-out og go-to-market.

Men det hurtige roll-out er ikke kun et teknisk spørgsmål.

Eftersom implementering af nye services ikke indbefatter tegning af nye licenser med en binding, og man desuden kun betaler for dem, så længe man benytter dem, betyder det, at implementering af nye services ikke kræver en større udskrivning.

Man kan teste – enten som POC eller MVP – og hvis det ikke fungerer eller flytter forretningen i det omfang, man ønsker, kan man pille dem ud og indstille betalingen med det samme.

Man kan med andre ord fejle langt hurtigere, men uden de omkostninger, det ville indebære, hvis man havde købt licens og stadig hang på en ubrugelig service i resten af licensens løbetid.

Så pointen er….

Den hurtige og risikofri implementering og test af nye services eller valg af bedre egnede databaser betyder, at udviklingen af den digitale infrastruktur kan indgå som en fast bestanddel i styrkelsen af konkurrenceevnen og være med til at drive den.

Sammen med en mere retvisende beregning af TCO, lægger dette adskillige decimaler til det samlede ROI, og det er dét regnestykke, man skal se på, hvis man vil danne sig et retvisende billede af forskellene på on-prem vs. cloud.

Uden disse faktorer bliver debatten ensidigt, unuanceret og reelt misvisende.

Klummer er læsernes platform på Computerworld til at fortælle de bedste historier, og samtidig er det vores meget populære og meget læste forum for videndeling.

Har du en god historie, eller har du specialviden, som du synes trænger til at blive delt?

Læs vores klumme-guidelines og send os din tekst, så kontakter vi dig - måske bliver du en del af vores hurtigt voksende korps af klummeskribenter.