Denne klumme er et debatindlæg og er alene udtryk for forfatterens synspunkter.
Cloud er godt i gang med at blive en normalitet i mange organisationer takket være fordele som skalerbarhed, hastighed og ikke mindst pris.
Teknologien giver virksomheder mulighed for at udvikle nye forretningsmodeller og effektivt drive forretningskritiske applikationer.
I de fleste virksomheder er skiftet til cloud dog langt fra klaret i en håndevending, men kræver nøje planlægning og eksekvering.
Cloud-løsningerne er nemlig ikke universalstørrelser.
De skal designes, så de passer til den enkelte virksomhed ud fra fx medarbejdernes kvalifikationer, sikkerhed og de negative effekter, som uforudset nedetid må medføre.
Der ligger derfor et grundigt benarbejde i at vurdere de potentielle fordele og udfordringer, som er forbundet med at flytte sine applikationer til cloud.
Ledere må nemlig ikke falde for den nærliggende fristelse blot at migrere aldrende komponenter fra datacentret, når de alligevel står til udskiftning.
Øvelsen kan ganske vist have en kortsigtet økonomisk fordel, men det har også en slagside, fordi tekniske begrænsninger i de ældre servere gør processen unødigt omstændelig.
For at undgå den situation bør virksomheder bruge specialudviklede værktøjer til at identificere og vurdere applikationers gensidige afhængighed.
Med det udgangspunkt er det nemmere at prioritere, hvilke servere der skal flyttes først og dermed sikre en effektiv og gnidningsfri migration.
Planlæg til fremtiden
I dag bliver blot 30 procent af de digitale workloads kørt gennem cloud-platforme, men i 2025 vurderer analyseinstituttet Gartner, at det vil gælde for hele 95 procent af alle digitale workloads.
Den markante udvikling bliver virksomheder nødt til at tage højde for allerede nu, men løsningen skal samtidig være økonomisk og funktionelt gangbar på den korte bane.
Løsningen vil her for langt de fleste være at bruge både cloud og eget datacenter i en as-a-service-aftale.
Her kan virksomheder selv op- og nedskalere løsningen efter behov.
Dermed får de en løsning, som hverken spænder ben for væksten eller ender som en overinvestering.
Samtidig giver løsningen mulighed for at gøre brug af nye teknologier som kunstig intelligens, når det er krævet.
Digital infrastruktur i en servicemodel kan samtidig komme forretningskritiske applikationer som ERP-, CRM- og SCM-systemer til gode ved at identificere og automatisere ineffektive processer i alt fra logistik- til salgsstyring.
Kigger vi syd for grænsen på Tysklands største bryggeri Krombacher Brauerei, er det et godt eksempel på, hvordan det at køre sine systemer gennem cloud kan optimere forsyningskæden og reducere fejl.
Med en hyperkonvergeret infrastruktur har bryggeriet gjort mange af funktionerne i det eksisterende it-system virtuelle.
Det reducerede mængden af administration, øgede fleksibiliteten og var særdeles omkostningseffektivt, uden bryggeriet behøvede døje med nedetid eller tab af ydelse. I stedet sparede man 50 TB serverplads.
Som en ekstra bonus, som bestemt ikke skal forklejnes i disse usikre cybersecurity-tider, fik virksomheden langt større kontrol med forretningskritisk data, som kunne gemmes lokalt bag virksomhedens egen firewall.
Løsningen var tilpasset netop til Krombacher Brauereis forretning, og det er essentielt.
At udskifte og udvikle it-infrastruktur er en udfordrende øvelse for enhver virksomhed, især for de etablerede, hvor der allerede eksisterer mange faste processer og systemer, som afhænger af hinanden.
Med en hybrid tilgang får virksomheder altså en pragmatisk og mere datasikker løsning, som både passer til forretningen her og nu, men senere kan skaleres og optimeres til fremtidige behov.
Klummer er læsernes platform på Computerworld til at fortælle de bedste historier, og samtidig er det vores meget populære og meget læste forum for videndeling.
Har du en god historie, eller har du specialviden, som du synes trænger til at blive delt?
Læs vores klumme-guidelines og send os din tekst, så kontakter vi dig - måske bliver du en del af vores hurtigt voksende korps af klummeskribenter.