Nu kan du tale dansk til din pc

Et gratis dansk program til at styre pc'en ved hjælp af stemmen er nu klar som hjælpemiddel til bevægelseshandicappede. Programmet skal ikke oplæres til at forstå brugeren, men brugeren skal til gengæld lære at styre en markør med sin stemme.

Bevægelseshandicappede får nu mulighed for at styre deres pc ved hjælp af simple stemmekommandoer. Efter 15 måneders udvikling er et program til dansk talegenkendelse klar.

Programmet kan fra i morgen fredag gratis hentes fra projektets hjemmeside Indtal.dk.

Softwaren gør brugeren i stand til at styre en musemarkør rundt på skærmen, klikke på links og indtaste eksempelvis en ny webadresse.

Det vil dog ikke være praktisk muligt at skrive længere tekster, fordi programmet har et begrænset ordforråd.

- Der findes endnu ingen programmer, der kan fortolke hele det danske ordforråd, siger projektleder Christian Hjulmand fra Specialskolen for Voksne i Hjørring.

I forhold til andre programmer til talegenkendelse skal det danske program ikke oplæres til at genkende brugerens kommandoer. I stedet kræver det træning af brugeren, som skal lære at styre pc'en udelukkende med stemmekommandoer.

Derfor vil programmet næppe få ikke-handicappede brugere til at gemme musen af vejen på loftet og tale til computeren som i Star Trek.

- Mus og tastatur vil altid være hurtigere, men programmet er relevant for den gruppe mennesker, som ikke har andre alternativer, siger Christian Hjulmand.

Ikke som open source

Programmet er udviklet i samarbejde mellem Aalborg Universitet, Nordjyllands Amt, Specialskolen for Voksne og virksomheden Efaktum.

It- og Telestyrelsen har betalt 2,3 millioner kroner til projektet, og softwaren vil blive stillet gratis til rådighed for de handicappede.

Der er ingen planer om at arbejde videre på softwaren, men Christian Hjulmand tvivler på, at det ville give mening at frigive det som open source, så andre kunne arbejde på det.

- Talegenkendelse er ikke hver mands eje. Alle de danske eksperter sidder på Aalborg Universitet. Det kræver viden om akustiske modeller og om sprog. Det, tror jeg umiddelbart ikke, er noget, der ligger i open source-kredse, siger Christian Hjulmand.

Udover det nordjyske projekt arbejder blandt andre Danmarks Radio og TV2 på at udvikle software, som kan genkende dansk tilstrækkeligt til at kunne tekste direkte nyhedsudsendelser.

Relevant link

Indtal.dk




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere