Klar til kollision: 500 terabytes på ti dage

Forskerne er i fuld gang med at teste deres evner til at overføre enorme datamængder, inden forskningscenteret CERN tager sin nye partikelaccelerator i brug. De har netop gennemført et forsøg, hvor de i 10 dage konstant transmitterede 600 megabyte per sekund, i alt 500 terabyte.

500 terabyte overført på ti dage. Udelukkende for at se, om det kunne lade sig gøre, og det kunne det.

Fysikere og netværksingeniører fra hele verden forbereder sig på, at det europæiske forskningscenter CERN i 2007 tænder for kontakten til den nye Large Hadron Collider, LHC.

Her skal protoner kollidere med hastigheder tæt på lysets for at afsløre flere af fysikkens hemmeligheder.

Når den store partikelaccelerator er i drift, vil de tilknyttede måleinstrumenter producere svimlende datamængder.

Derfor skal forskerne være i stand til at distribuere data hurtigt mellem forskningscentrene.

Det er grunden til, at otte computercentre i Europa og USA netop har gennemført en test af deres evner. I ti dage opretholdt de en konstant datastrøm på 600 megabyte per sekund.

I alt blev der overført 500 terabyte. For at sætte datamængden i perspektiv ville det på en gennemsnitlig ADSL-linje med 512 kilobit per sekund tage omkring 250 år at downloade den samme datamængde.

Opbygningen af LHC har stillet store krav til en tilsvarende opbygning af videnskabelige computernetværk og grid-teknologi.

Udover at blive distribueret hurtigt skal data fra LHC også behandles og oplagres. Det er en proces, der involverer forskningscentre over hele verden. Op mod 6.000 forskere ventes at arbejde med LHC, når eksperimenterne begynder.

Relevant link

CERNs LHC-projekt




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere