Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test: Synology DS420+: NAS til de tunge læs

Synologys stilfærdige arbejdshest egner sig til en mindre virksomhed, der selv vil stå for ­administration og deling af data.

Af Knud Søndergaard, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Når man bruger ”Popularitet” som søgekriterium for NAS-servere, har Synology i den danske onlinebutik Proshop seks modeller i Top-10. Det er forståeligt, for du får gode produkter og humane priser.

DS420+ er mellemmodellen i Synologys plus-serie. Den har fire drevbåse, og den anonyme boks er af robust, halvmat sort plast, ligesom tilslutningerne er holdt på et minimum. De omfatter to 1 GbE LAN-porte, to USB-A 3.0-porte – en på fronten og en til på bagpanelet, og på undersiden er der to kortpladser til ssd-drev i det kompakte og lynhurtige M.2-format. Disse drev kan fungere som cache (buffer-hukommelse) og give hurtigere adgang til hyppigt brugte data på de op til fire harddiske, der hver kan være på op til 16 TB.

Den centrale processor er en Intel Celeron J4025 med to kerner og en clockfrekvens på 2,0 GHz (2,9 GHz burst). Hukommelsen er som standard på 2 GB og kan opgraderes med et ekstra 4 GB-modul.

Benchmark-appen CrystalDiskMark 7.0 bekræfter, at DS420+ har rigelig datakraft til streaming fra og til mekaniske harddiske. En hurtigere LAN-port ville sandsynligvis give endnu bedre resultater. Benchmark-appen CrystalDiskMark 7.0 bekræfter, at DS420+ har rigelig datakraft til streaming fra og til mekaniske harddiske. En hurtigere LAN-port ville sandsynligvis give endnu bedre resultater.

Synology har lånt os to Western Digital Red 2 GB-harddiske. De roterer yderst stilfærdigt, og kun når læse/skrivehovederne arbejder, siger de en smule mere end de to store 92 mm-blæsere.

Ligesom alle andre NAS-producenter har Synology sit eget Linux-baserede styresystem. Det hedder DSM (DiskStation Manager) og gør det nemt at komme i gang som NAS-bruger. Vi har testet DS420+ med version 6.2, men en ny version DSM 7.0 er i skrivende stund ved at blive udrullet, og den – lover firmaet – er naturligvis også kompatibel med denne NAS.