Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Morgen-briefing: Gymnasieelever i Aarhus skal undvære mobilen hele skoledagen / Nokia lancerer stort dronenetværk i Schweiz / Elon Musk skal interviewe Donald Trump

Gymnasieelever i Aarhus skal undvære mobilen hele skoledagen. Nokia lancerer stort dronenetværk i Schweiz. Elon Musk skal interviewe Donald Trump. Dansk AI-firma vinder finsk udbud, og så er det i dag 33 år siden, at den første e-mail blev sendt fra rummet.

Go’ morgen venner

Så er det snart weekend, og her har du fredagens morgen-briefing fra Computerworld.

For sidste gang i denne ombæring er det Jacob Wittorff, der sidder klar bag tasterne og vil føre dig sikkert gennem nyhedsmorgen.

Dagens første historie handler om nye digitale tiltag, som en række jyske gymnasieelever vil mødt med, når det nye skoleår starter i næste uge.

Gymnasieelever i Aarhus skal undvære mobilen hele skoledagen

På Marselisborg Gymnasium i Aarhus skal eleverne i 1.G i det nye skoleår undvære deres mobiltelefoner hele skoledagen.

Det skriver Jyllands-Posten.

Ifølge avisen skal nystartede elever som noget nyt aflevere telefonen, når de møder ind om morgenen og får dem først udleveret igen, når skoledagen er slut.

I første omgang er det kun eleverne i 1.G, der skal undvære telefonerne hele skoledagen, men ifølge Jyllands-Posten vil gymnasiet senere overveje, om tiltaget skal gøres permanent og omfatte alle årgange.

Udover at forbyde mobiltelefoner vil gymnasiet også blokere en lang række hjemmesider. Det gælder blandt andet diverse sociale medier, men også hjemmesider med spil, shopping og streaming vil ikke længere kunne tilgås fra skolens netværk.

Nokia lancerer stort dronenetværk i Schweiz

Sammen med teleselskabet Swisscom lancerer Nokia nu et kæmpe dronenetværk i Schweiz. Netværket vil bestå af 300 Nokia-droner, der blandt andet vil blive en del af redningsberedskabet i Alpelandet.

Ved ulykker vil dronerne øjeblikkeligt kunne sendes ud for at indhente oplysninger og danne sig et overblik over situationen, før beredskabsfolkene ankommer.

“Vi er stolte af at samarbejde med en ægte innovator som Swisscom Broadcast om dette vigtige projekt, hvor vi skal etablere et landsdækkende Drone-as-a-Service-netværk i Schweiz,” siger Raghav Sahgal, direktør for cloud- og netværkstjenester hos Nokia, ifølge en pressemeddelelse.

Elon Musk skal interviewe Donald Trump

På mandag skal Elon Musk interviewe Donald Trump. Det oplyste Donald Trump for nylig på sit sociale medie Truth Social.

“Mandag aften vil jeg gennemføre et kæmpe interview med Elon Musk. Flere detaljer vil følge,” skrev den tidligere præsident i opslaget.

Elon Musk har givet sin fuldtonede støtte til Donald Trump i præsidentvalgkampen, og til gengæld lader det til, at Donald Trump har opblødt en del af sin modstand mod elbiler.

“Jeg er tilhænger af elektriske biler, det bliver jeg nødt til at være, fordi Elon har valgt at støtte mig meget markant,” sagde Donald Trump ved et valgmøde for nylig.

Dansk AI-leverandør vinder finsk udbud

Danske Human Bytes, der sælger kunstig intelligens-løsninger til sundhedssektoren, har vundet et udbud til en værdi af lige knap 45 millioner kroner om levering af en AI-løsning til finske Fimlab Laboratories, som driver mere end 100 klinikker og testlaboratorier overalt i Finland.

Human Bytes oplyser i en pressemeddelelse, at det er det hidtil største udbud i EU om levering af AI-ydelser til sundhedssektoren.

Det danske firma har også tidligere leveret AI-løsninger til Region Hovedstaden og Region Nordjylland.

Det er i dag 33 år siden, at den første e-mail blev sendt fra rummet

Astronauter ombord rumfærgen Atlantis sendte den 9. august 1991 den første e-mail fra rummet.

Det skete ved at bruge en Apple Macintosh bærbar computer samt online-tjenesten AppleLink. Astronauterne Shannon Lucid og James C. Adamson sendte den følgende mail:

“Hallo jord! Hilsner fra besætningen på STS-43. Dette er det første AppleLink fra rummet. Vi har en fantastisk tid, og vi ville ønske, at I var her… send cryo og RCS,” skrev astronauterne og afsluttede med en hilsen hentet fra den pågældende sommers store filmhit i de amerikanske biografer:

“Hasta la vista, baby… we’ll be back.”