Open source-folk vil rydde op i licenskaos

Open source-organisationen Open Source Initiative rydde op i de mere end 50 forskellige open source-licenser, der findes. Ved at opdele licenserne i forskellige kategorier vil organisationen fremme brugen af blot seks forskellige.

Betydning af begrebet "open source" skal defineres mere klart, mener organisationen Open Source Initiative (OSI). Derfor skal der indføres en klassificering af de mere end 50 forskellige open source-licenser, der findes i dag.

Klassificeringen skal fremhæve de vigtigste licenser, så der er mindre forvirring omkring, hvilke licenser der er i konflikt med andre licenser.

Ifølge organisationen har softwareudviklere i dag vanskeligt ved at få overblik over, om de krænker en licens, hvis de kombinerer kode frigivet under to forskellige open source-licenser.

OSI vedligeholder i dag en liste med mere end 50 forskellige open source-licenser. Den skal nu splittes hierarkisk op, så de foretrukne licenstyper bliver fremhævet.

I sit udkast til en klassificering foreslår OSI en opdeling af licenserne i tre kategorier: Foretrukne (Preferred), Ordinære (Ordinary) og Frarådede (Deprecated).

- Målet er at definere et tilstrækkeligt afgrænset sæt af foretrukne licenser, så det bliver til at håndtere at krydse dem, siger bestyrelsesmedlem Russell Nelson fra OSI.

OSI vil kategorisere omkring seks licenser under foretrukne. Det vil være licenser, som dækker mellem 80 og 90 af softwaren til Linux.

Ifølge Russell Nelson vil de seks licenser formentligt inkludere GNU Public License (GPL), Lesser GPL, Apache Software License, Berkeley System Distribution-licensen og Mozilla Public License.

Målet er på længere sigt at opmuntre til at open source-software distribueres under en af de foretrukne licenser.

Selve klassifikationsprocessen vil tage omkring et halvt år, hvor OSI vil invitere open source-folket til at diskutere, hvilke licenser der skal klassificeres som hvad.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere