Enhver forestilling om en it-forsker som langhåret og gemt bag stakke af papirer og enorme computere bliver gjort til skamme på Henrik Reif Andersens kontor på IT-universitetet i København.
Henrik Reif Andersen er medstifter af den danske software virksomhed Configit, der beskæftiger sig med konfigurationssoftware. Hans daglige gang er på IT-universitetet, hvor han er professor og institutleder på Institut for innovation.
Comfigits software sigter mod at løse konfigurationsproblemer - for eksempel i virksomheder, der sælger et komplekst produkt, der skal sammensættes efter kundens behov.
Henrik Reif Andersen bruger en kontorstol som eksempel og peger på, at det er et problem, der også eksisterer mange steder i industrien.
? Det er svært at håndtere, fordi der er en masse kombinationsmuligheder samtidig med, at der er en masse regler for, hvad der passer sammen med hvad. Hvis du køber en kontorstol så skal du tage stilling til, hvilken farve stof den skal betrækkes med, hvad for nogle hjul du har behov for, og hvilken pumpe den skal have. Jeg har set et eksempel, hvor der er 15 millioner muligheder, siger Henrik Reif Andersen.
Henrik Reif Andersen |
Udfordringen ligger i at skræddersy produktet til de behov, som kunden har. Og at kunne gøre det, med kunden ved siden af sig. Det kan være helt fysisk, men det kan også være kunden, der selv går nettet og bestiller produktet.
Det er en udfordring i en virksomhed, hvor ingeniører designer produkterne, en produktionsenhed står for prodtuktionen og en række sælgerel afsætter dem.
Viden og informationer om alle elementer i virksomheden skal samles, og det skal være muligt at flytte dem rundt i virksomheden.
? Softwaren kan trække informationer ud af eksempelvis virksomhedens ERP system og pakke dem ind i et salgsværktøj, som sælgerne kan bruge. Det giver en mulighed for, at sælgerne kan følge med, så de ikke lover kunderne noget, der ikke kan lade sig gøre. Det bliver især aktuelt, når produktet ikke længere bare er en kontorstol, men mere avancerede industrielle produkter, hvor der hurtigt er astronomisk mange kombinationsmuligheder, siger Henrik Reif Andersen.
Indstilling af parametre
Det andet område hvor Configit softwaren bruges, er hos kunder der har købt et produkt, som skal tages i drift. Det kunne eksempelvis være vindmøller, hvor der er op mod 2.000 parametre, der skal indstilles på, efter vindmøllen er stillet op.
Parametrene er med til at sikre, at vindmøllen leverer den optimale mængde strøm, men også, at vingerne ikke roterer for hurtigt, hvilket kan få dem til at falde af. Ikke en ønskelig situation, da de vejer en anseelig mængde tons.
? Hvis der bare var to indstillingsmuligheder for hver af de 2.000 parametre, så svarer det til noget i stil med et ettal med 700 nuller efter. Det er flere kombinationsmuligheder, end der er elementarpartikler i universet. Helt praktisk skriver man en såkaldt model for de forskellige løsningsmuligheder, og så bygger man et softwareværktøj oven på. Det lader teknikeren interagerer med softwaren og ender typisk med, at teknikeren kun skal tage stilling til 20 parametre, der så dikterer indstillingerne for resten, siger Henrik Reif Andersen.
Opstået på universitetet
Henrik Reif Andersen er oprindeligt uddannet i datalogi og matematik på Århus Universitet, hvor han også tog en Ph.D. Forskningsområdet var kredsløbs-korrekthed i hardware og software.
Derfra gik turen til Danmarks Tekniske Universitet og i 1999 begyndte han på IT-universitetet, der den gang hed IT-højskolen. Her tog Configit sin spæde start.
Den fælles interesse for datastrukturer og algoritmer, der kan håndtere et hav af kombinationsmuligheder, fik Henrik Reif Andersen og hans kolleger til at fokusere på de ting, som forskningsresultaterne kunne bruges til i kommercielt øjemed.
? Vi fandt nogle gode metoder til at beregne det enorme rum af muligheder, og vores resultater var gode. Det var nødvendigt at beslutte, om vi ville skrive artikler og få dem publiceret, eller om vi ville forsøge at etablere en virksomhed, siger Henrik Reif Andersen.
Patenter
I 2000 indleverede Configit patentansøgningen på den algoritme, som virksomhedens software benytter. Og processen går ifølge Henrik Reif Andersen efter planen, selvom virksomheden endnu ikke har fået patentet.
I en tid, hvor patentdiskussionen er en varm kartoffel, lægger han ikke skjul på, at han er absolut fortaler for softwarepatenter. Han mener, at de giver mindre virksomheder muligheden for at konkurrere med de større spillere.
Det burde dog ifølge Henrik Reif Andersen være billigere for de mindre virksomheder at tegne patenter, og at det skulle være muligt at tegne et fælles europæisk patent, der var dækkende for hele Europa, mener han.
Henrik Reif Andersen er fortaler for, at forskning ikke skal foregå bag lukkede døre, hvor ideerne aldrig bliver til andet end ideer.
? Hvis forskningen skal udmønte sig i noget, der flytter noget ude i virkeligheden, så skal der ske et skift fra dyb teoretisk forskning til noget anvendeligt. Forskningen bliver mere konstruktiv, og det er enormt spændende. Vi skal væk fra idealet med, at forskere sidder i deres elfenbenstårn og tænker kloge tanker, siger Henrik Reif Andersen.
Nye ideer
Configit har 10 medarbejdere. Der også driver virksomheden, og det er Henrik Reif Andersen tilfreds med, for han befinder sig godt med sin plads i forskerverdenen. Han synes ikke, han kan bede om ret meget mere end, at hobby og arbejde følges ad i en højere enhed.
? Det er helt klart forskningen, jeg brænder for, og der er to konkrete ideer, som jeg synes er hotte lige nu, og som jeg håber også bliver til noget konkret uden for forskermiljøet. Forhåbentlig vil de virksomheder, vi samarbejder med, samle ideerne op, siger Henrik Reif Andersen.
Selv om Henrik Reif Andersens siger, at hans arbejdsliv er fordelt med 100 procent på IT-universitetet og 20 procent i Configit, så vil han ikke afvise, at han selv skal være med til at starte flere virksomheder.