Antipirater undgår skærmdump i Højesteret

Mere end tre år efter en større ransagning mod et net-party i Esbjerg må Rasmus Kjeldgaard nu til lommerne og betale 36.000 kroner til Antipiratgruppen. Procesbevillingsnævnet har nægtet at lade ham føre sin sag for Højesteret, selvom Østre Landsret baserede sin dom på skærmdumps.

En principiel sag om skærmdumps som beviser mellem Antipiratgruppen og Rasmus Kjeldgaard, der som 14-årig blev tilbageholdt under et net-party i Esbjerg, kommer ikke for Højesteret.

Procesbevillingsnævnet har efter et halvt års tænkepause afvist at give en såkaldt tredje instansbevilling til Rasmus Kjeldgaard, og det betyder at Østre Landsrets dom fra juni 2004 står ved magt.

Her blev Rasmus Kjeldgaard idømt at betale en erstatning på 36.000 kroner, fordi han ved et net-party i Esbjerg stillede ophavsretsbeskyttede filer til rådighed for andre.

Den endelige afslutning på sagen vækker forundring hos hans advokat, Per Overbech, som føler at Østre Landsret har afsagt en dom på et ganske tyndt grundlag.

Skærmdumps som beviser

De eneste beviser i sagen var nogle skærmdumps, som viste en fortegnelse over indholdet på Rasmus Kjeldgaards pc.

- Østre Landsret giver Antipiratgruppen en ganske unik retsstilling. Groft sagt kan den med et ganske tyndt bevisgrundlag få enhver person dømt til at betale et ganske stort beløb, siger Per Overbech.

Han er specielt forundret, fordi Østre Landsrets dom ikke var i overensstemmelse med en tidligere dom fra Vestre Landsret i Viborg.

Her blev en yngre mand fra samme net-party frikendt i maj 2004, fordi Landsretten fandt, at en cd-rom med filnavne fra den anklagedes pc ikke var tilstrækkeligt som bevis.

Samtidig henviser Per Overbech til en anden sag fra Landsretten i Viborg, igen anlagt af Antipiratgruppen, hvor den anklagede blev dømt, men hvor retten nedsatte hans erstatning fra godt 750.000 kroner til 200.000 kroner.

I sagen mod Rasmus Kjeldgaard afviste Østre Landsret modsat at nedsætte den erstatning på 36.000 kroner, som Antipiratgruppen havde krævet.

- Det betyder, at du har forskellig retsstilling i Øst- og Vestdanmark. I Vestre Landsret kræver man gode beviser, og man lemper erstatningen, mens man i Østre Landsret kræver mindre beviser og ikke lemper, siger Per Overbech.

Øst mod vest

Han repræsenterer flere personer, der har modtaget erstatningskrav fra Antipiratgruppen, og står i de kommende måneder over for flere principielle sager.

Her vil han stå i den mærkelige situation, at han kan hente opbakning ved at henvise til en dom fra Vestre Landsret, mens Antipiratgruppens repræsentanter fra advokatfirmaet Johan Schlüter omvendt kan støtte sig til dommen fra Østre Landsret.

- Det er irriterende, at vi ikke kan få de overordnede principper i Højesteret. Den her sag er af stor, stor betydning, specielt når man har forskellige holdninger hos Landsretten, mener Per Overbech.

Det har ikke umiddelbart været muligt at få en kommentar fra Antipiratgruppens talsmand, advokat Torben Steffensen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere