Dansk byggebranche ked af net-fuser

Den danske brancheorganisation Byggematerialeindustrien er ked af, at prisportalen Byggevarepriser.dk er endt som en fiasko med få forhandlere. De store byggemarkedskæder afviser at konkurrere på prisen mod netforhandlere, og myndighederne overvejer nu portalens fremtid.

Myndighedernes ambitioner om mere gennemskuelige priser på det danske byggemarked har lidt en alvorlig brist med prisportalen Byggevarepriser.dk, som ikke har formået at få branchen til at lægge sine priser frem.

Allerede tidligt i forløbet advarede brancheorganisationen Byggematerialeindustrien om, at portalen næppe ville få det store gehør i branchen, og her er man nu kede af udviklingen.

- Jeg er ked af, at man satte det i gang og ikke lyttede til den skepsis, branchen signalerede. Men det var en politisk opgave, der blev løst. Man troede, man kunne påvirke et marked med en statslig produktportal, og det har markedet ikke spillet med i, siger branchedirektør Christian Lerche.

Høje byggepriser

Prisportalen kom som følge af, at Erhvervs- og Byggestyrelsen mener, at det danske marked for byggevarer er præget af lav konkurrence og en uigennemskuelig prisstruktur.

Ifølge myndighederne kan det være forklaringen på, at de danske byggepriser er blandt de højeste i verden.

Forbilledet var prisportaler som Edbpriser.dk, der på it-markedet har været med at skabe øget konkurrence og sat pres på hele salgskanalen.

Men med få deltagende forhandlere og besøgende har Byggevarepriser.dk ingen gennemslagskraft fået.

- Den spiller ingen rolle på markedet. Det er ikke lykkedes at gøre den til et sted, hvor leverandører og forhandlere i væsentlig grad føler, man skal markedsføre produkterne, mener Christian Lerche.

Manglende kæder

Portalen har kostet seks millioner kroner at udvikle, og hos leverandøren Krak skyder man skylden for den svigtende succes på de store byggemarkedskæder, som ikke har ønsket at deltage.

- Vi synes jo, at vi har gjort et kæmpearbejde for at få forhandlerne med, og det er der, den starter. De store ønsker ikke at være, og derfor er der ikke så meget trafik. Vi føler ikke rigtigt, vi kan gøre mere lige nu, siger produktchef Susanna Vang.

Byggekram er en af kæderne, som har nægtet at lægge sine priser på portalen, og her ønsker man ikke at konkurrere blot på prisen.

- Vi har det skidt med at blive sammenlignet med nogen, der leverer noget i en hel anden og dårligere kvalitet. Et dårligt stykke træ koster ingenting, mens et godt stykke koster en del penge, og det vil ikke umiddelbart fremgå af portalen, siger kædedirektør Jesper Hillemann.

Fremtiden overvejes

Han peger på, at man ikke ligesom i eksempelvis it-branchen kan sammenligne tingene meget målfast.

- Hvis man kunne lave en fornuftigt og fair sammenligning, så havde vi ingen problemer med det, men det kan man bare ikke umiddelbart, siger Jesper Hillemann.

Hos Erhvervs- og Byggestyrelsen, der har bestilt portalen hos Krak, afventer man nu en evaluering fra Krak.

- Det er klart, at vi er ikke tilfredse med det antal butikker og det antal varer, der er på. Gentagne analyser har vist, at byggevaremarkedet er uigennemsigtigt. Nu evaluerer vi og tager stilling til, hvad der videre skal ske, siger vicedirektør Jesper Rasmussen.

Han mener samtidig, at portalen godt kan have en berettigelse, selvom de store kæder ikke er med.

- Vi beklager, at især de store har valgt ikke at være med, men man skal ikke underkende den indirekte effekt, for der er mange tusinder brugere, der bruger portalen og kigger med, før de måske går ned og snakker pris i den lokale trælast, siger han.

Et faktum er dog, at selv blandt mindre forhandlere er kun ganske få repræsenteret på portalen. Evalueringen fra Krak skal ligge klar til april, hvorefter Erhvervs- og Byggestyrelsen tager stilling til det videre forløb.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere