Telenor har spildt 10 milliarder på Sonofon

Norske Telenor har skåret yderligere godt to milliarder kroner af værdien på Sonofon. Det er tredje gang, at det sker, og det bringer de samlede nedskrivninger af Sonofon op på 10 milliarder kroner. En teleanalytiker mener, at Sonofon går svære tider i møde.

Det norske teleselskab Telenor må nu erkende, at det danske mobilselskab Sonofon i dag er 10 milliarder kroner mindre værd, end den pris nordmændene har betalt og vurderet selskabet til.

I forbindelse med Telenors årlige vurdering af goodwill i sine selskaber er den norske koncern kommet frem til, at markedsværdien af Sonofon er 2,16 milliarder kroner mindre end hidtil antaget.

Den seneste nedskrivning af værdien kommer, efter at Telenor tidligere har skåret omkring otte milliarder kroner af den værdi, som Sonofon er bogført til.

Købt for dyrt

Ifølge teleanalytiker Poul Ernst Jessen fra Danske Bank er det ganske simpelt et udtryk for, at Telenor har købt Sonofon for dyrt.

- Det afspejler, at nordmændene har gjort det utroligt godt mange steder i verden, men i Danmark og Sverige har de ikke fået det til at fungere, selvom det Sonofon, de overtog, på det tidspunkt var Danmarks bedste mobilselskab, siger han.

Telenor købte hovedparten af Sonofon af GN Store Nord i 2000. Prisen var dengang 12,9 milliarder kroner.

I slutningen af 2003 købte Telenor så de resterende aktier af amerikanske Bellsouth for godt tre milliarder kroner.

Vurderet til 6,9 mia.

Med den seneste nedskrivning er Sonofon vurderet til en værdi på 6,9 milliarder kroner.

Poul Ernst Jessen mener, at Sonofon fortsat står over for store udfordringer.

Uenighed mellem Telenor og den daværende amerikanske medejer, Bellsouth, gjorde, at Sonofon i første omgang gik glip af en 3G-licens.

Med Telias køb af Orange fik mobilselskabet en ny chance, men her blev resultatet, at Telia afleverede sin overskydende licens tilbage til IT- og Telestyrelsen, fordi Sonofon ikke ville betale den rigtige pris.

Ledere tog fejl

Det kalder Poul Ernst Jessen for en ledelsesmæssig fejlvurdering, fordi det nu kan tage et halvt år, før politikerne har taget stilling og er klar med en ny auktionsproces.

- Så kan Sonofon ikke have et netværk oppe at køre til julemånederne, hvor TDC, Telia og 3 kører kampagner. Sonofon risikerer at blive den store taber til jul for at spare nogle få hundrede millioner kroner her og nu, siger teleanalytikeren.

Poul Ernst Jessen peger samtidig på de ledelsesmæssige udfordringer, som ifølge ham skyldes en manglende strategi.

Senest forlod administrerende direktør Steen Jespersen posten efter mindre end fire måneder som topchef for Sonofon, og Telenor er nu på jagt efter en ny chef til det danske mobilselskab.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere