S vil tvinge regeringen til patentmodstand

<B STYLE="color:#C8000A;font-size:12px"> Valg:</b> Valgkampen får nu Socialdemokraterne til at slå hælene i over for patenter på software. Partiets Europa-politiske ordfører, Jakob Buksti (S), er bekymret over hastværk i EU og kræver, at den danske regering slår bremsen i, mens valgkampen står på. Dermed har regeringen mistet det nødvendige flertal i Folketinget.

Den danske regering har ikke længere opbakning i Folketinget til støtte for patenter på software.

Det er situationen, efter Socialdemokraterne på grund af valgkampen har trukket sin støtte tilbage. Dermed ryger det mandat, der hidtil har givet regeringen det nødvendige flertal.

Socialdemokraternes Europa-politiske ordfører Jakob Buksti (S) kræver i et brev til udenrigsminister Per Stig Møller (K), at den danske regering slår bremsen i, mens valgkampen finder sted.

Regeringen skal ikke stemme for
- Under normale omstændigheder ville vi have bedt om et møde med ministeren eller taget det op i Europaudvalget, men det er det ikke muligt. Derfor har vi bedt om at vente. Vi vil ikke acceptere, at regeringen går ned og stemmer for patenter, siger Jakob Buksti.

Han understreger, at der ikke er tale om, at Socialdemokraterne som helhed går mod patenter på software.

Tværtimod ønsker partiet mere tid til at overveje det omstridte EU-direktiv om patenter - specielt efter at direktivet kom på et møde i EU's Ministerråd som A-punkt.

Det betyder, at punktet vedtages uden diskussion, men Polen forhindrede vedtagelsen ved at kræve punktet fjernet fra dagsordenen.

Hastværk

- Vi er bekymrede for, at der pludselig er et hastværk, der godt kunne se ud som om, at man er ved at kortslutte beslutningsprocessen i EU, siger Jakob Buksti.

Det er nu op til den danske regering, hvorvidt den vil støtte patentdirektivet, hvis det igen kommer på dagsordenen i EU.

Økonomi- og erhvervsminister Bendt Bendtsen står dog uden det nødvendige flertal i Folketinget til at bakke beslutningen op.

- Hvis han gør, som han hele tiden har gjort, kan han komme i den situation, at han kan blive underkendt, når han kommer hjem. Så må den danske regering meddele, at det kan den ikke gøre alligevel, mener Jakob Buksti.

DF afviser støtte

Alternativet for regeringen ville være at støtte sig op ad Dansk Folkeparti, som man gør i en lang række andre sager, men her er ingen hjælp at hente.

- Vi er modstandere af patenter på software, og det er vi stadigvæk uanset, hvad Socialdemokraterne gør. Det skal godt gennemarbejdes, inden man tager den endelig beslutning, så derfor hilser jeg det velkommen, at det ikke skal jappes igennem, siger it-ordfører Jørn Dohrmann (DF).

Med den seneste udvikling i sagen ser det ud til, at patentdirektivet ikke kommer på dagsordenen mandag som ellers planlagt. Ifølge den tyske it-nyhedstjeneste Heise.de har Polen igen sat pres på, så beslutningen i EU's Ministerråd indtil videre er udskudt til 31. januar.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere