Facebooks moderselskab Meta har i al stilhed udrullet et nyt værktøj, der gør det muligt for folk at tjekke, om den store tech-gigant har gemt deres kontaktinformationer i form af telefonnummer eller e-mail.
Det er også muligt at slette og blokere disse data i at blive overført til Metas database igen ved hjælp af det nye værktøj, hvis det er registreret.
Ifølge Business Insider, så har det nye værktøj været tilgængeligt siden maj 2022.
På trods af det, så lader det til, at Meta på intet tidspunkt har udtalt sig offentligt om eksistensen af dette værktøj.
Når man kommer ind til det skjulte værktøj, forklarer Meta, at årsagen til, at virksomheden måske er i besiddelse af dine informationer, er, at andre personer, der har benyttet Facebook, Messenger eller Instagram, har overført adressebogen på deres smartphone til disse omtalte apps.
Det er ofte sket for at gøre det lettere for brugerne af disse tjenester at finde venner og bekendte.
Meta, der på tværs af Facebook, Messenger, Instagram og WhatsApp har flere end 3 milliarder daglige brugere, er derfor muligvis i besiddelse af store mængder kontaktoplysninger fra folk, der hverken har profiler på en eneste af disse tjenester, eller nogensinde har delt deres oplysninger med virksomheden.
Og det er altså disse personer, dette hemmelige værktøj kan hjælpe. Det er dog ikke kun folk, der ikke har profiler på omtalte tjenester, der kan få slettet deres oplysninger. Det gælder også brugere af disse tjenester, der ikke vil dele disse oplysninger med Meta.
Hemmeligt link
Det nye værktøj er godt gemt væk.
Det ligger gemt i et hyperlink i en stor mur af tekst på en af Facebooks hjælpesider. Og selve linket giver ingen antydning af, at man bliver sendt videre til værktøjet. Der står blot: ”Klik her, hvis du har spørgsmål om dine rettigheder.”
Sådan fungerer værktøjet
Værktøjet, som hyperlinket fører til, er ret enkelt og fungerer intuitivt.
Du vælger her selv, hvilke kontaktinformationer, du ønsker at undersøge, om Facebook har adgang til. Det drejer sig om mobilnummer, fastnetnummer eller e-mailadresse.
Når man har udvalgt den kontaktoplysning, man gerne vil undersøge, om Meta er i besiddelse af, så beder virksomheden om, at man bekræfter, at det telefonnummer eller den e-mailadresse, man gerne vil undersøge, rent faktisk tilhører en selv.
Selve tjekket via værktøjet går meget hurtigt.
Efter et par sekunder, kan man se, om Meta har det telefonnummer eller den e-mail, man har tastet ind, i deres database.
Hvis det er tilfældet, at Meta har denne oplysning, så får man mulighed for at slette det fra deres database samt blokere, at disse data fremover bliver overført fra en tredje persons adressebog til Metas database.
Og for at forhindre, at disse oplysninger igen bliver overført til virksomhedens database, så skal Meta altså have en kopi af disse data på deres blokeringsliste.
”For at forhindre, at den bliver overført til denne database igen via en anden persons adressebog, skal vi bruge en kopi på vores blokeringsliste,” lyder det fra Meta.
Hvilket i og for sig virker kontraproduktivt. For på den måde vil Meta fortsat have en liste over kontaktoplysninger på folk, der ikke ønsker, at Meta har deres kontaktoplysninger.
Du kan tilgå værktøjet her.